Glazba

Povodom 200. obljetnice rođenja skladatelja Vatroslava Lisinskog

U ciklusu Sfumato, u utorak 6. studenoga u Hrvatskom glazbenom zavodu u 20 sati, Zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija priređuje poseban koncert uoči 200. obljetnice rođenja skladatelja Vatroslava Lisinskog.

Zboru HRT-a u izvedbama pridružit će se renomirani glazbenici svjetskoga glasa mezzosopranistica Renata Pokupić, bas-bariton Krešimir Stražanac i pijanist nagrađivan upravo za izvedbe solo – pjesama, Johnatan Ware.

Da je napisao samo operu Ljubav i zloba, Lisinski bi ostao zauvijek upisan u povijest hrvatske glazbe; uz to, njegove popularne ilirske budnice i danas je lako prepoznati. No u svojemu kratkom stvaralačkom vijeku – tek nešto više od desetljeća – stvorio je puno više, uz ostalo i mnogobrojne zborske i solo pjesme, ali i djela za klavir.

Uglazbljivao je njemačke, češke i hrvatske stihove te bio jedan od prvih koji se nadahnjivao narodnim napjevima. Spontanost, senzibilitet, melodijsko nadahnuće i širok raspon izražajnosti koje iskazuju pjesme Ribar, Prosjak, Der Zufluchtsort, Vystehovanec, Die Nacht i druge, govore nam o njegovu iznimnom doprinosu uzdizanju popijevke do umjetničke forme u Hrvatskoj u 19. stoljeću.

Istodobno, lirika s motivima lutalica, osamljenika, izopćenika, čežnje, rastanka, smrti, noći... otvara nam vrata skrovite skladateljeve intime.

„Protagonisti ovog koncerta su, ja mislim, idealni zagovornici lomnog života Lisinskog, pretočena u zvukove. Kroz pjesme se izvija pravi njegov životopis, kroz razvoj stila i glazbenog jezika, trasiranje njegova puta putujućeg glazbenika kroz jezike na kojima sklada, do tematiziranja životnih okolnosti kojima je bio sputan i težnji koje su mu svijetlile na kraju puta.“istaknuo je maestro Fačini.

Priredio: Martin Mikša