Izložbe

Ekstravagantna banalnost - tematska žirirana izložba u Galeriji ULUPUH

U utorak, 23. listopada 2018. u prostoru Galerije ULUPUH, otvara se izložba Ekstravagantne banalnosti - tematska žirirana izložba članova Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita ULUPUH-a. Autorica koncepcije i kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout.

Izložba će se moći pogledati do 9. studenog, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izlažu: Stjepan Balja, Carlos Ignacio Bellante, Ljiljana Fabijanić, Smiljka Franjić , Karlo Gross, Sabina Kolonić, Andreja Krušelj, Eva Lumezi, Dunja Naerlović, Zlatko Odrčić, Luka Petrinjak, Petra Podnarčuk , Andrea Rosandić, Davor Šuk  i Mislav Cico Vitez.

Žiri: Mario Beusan, Lazer Rok Lumezi, Davor Šuk i Višnja Slavica Gabout

Likovni postav izložbe: Mario Beusan i Višnja Slavica Gabout

"Ekstravagantnost je u umjetnosti, osobito onoj modernoj i suvremenoj, oduvijek bila karakteristika kreativnih i maštovitih autorskih osobnosti. Osobnosti koje ne mare za norme, odmiču se od ustaljenoga i konvencionalnoga, nadilaze granice svakodnevnoga i očekivanoga, pa se dotiču ekskluzivnoga i iznimnoga - ali i provokativnoga, bizarnoga i ekscentričnoga. Ekstravagantno se u osnovi odnosi na sve što je neobično, čudno i izazovno. U novije vrijeme međutim, značenje ovoga pojma se uslojilo, a hermeneutički okvir proširio, pa se u kontekstu novih paradigmi ekstravagantnost iščitava kao nešto izuzetno i čudesno; izvanserijski unikatno i visokovrijedno; zanimljivo i nekonvencionalno; ludički maštovito i duhovito. Već su se Marcel Duchamp, dadaisti i nadrealisti, a ponajviše pop-artisti, poigrali ovim značenjem, vežući ekstravagantnost uz njezinu suprotnost - banalnost. Pretvarajući, promjenom konteksta, obično, svakodnevno, trivijalno i serijski uniformirano, u ekskluzivno i umjetnički visokovrijedno. U ekstravagantno. Uveli su tako jednu novu estetiku i novi vizualni sustav, koji je uzdigao svakodnevne, banalne, uporabne i odbačene (trash) predmete na razinu ekstravagantnih umjetničkih objekata visoke kvalitete. (...) Pop-art i njegov stilski idiom bili su Sekciji za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita ULUPUH-a inspiracija za koncepciju i realizaciju izložbe "Ekstravagantne banalnosti". U svojim nakitnim skulpturama i objektima, kao i nosivim nakitnim instalacijama autori tu kreativno slijede s jedne strane strategije i prakse u suvremenoj umjetnosti, posebno suvremenoj skulpturi, dok s druge strane dohvaćaju beskrajnu slobodu popartističkog izražavanja. Pritom se poigravaju maštovitom   kombinatorikom pretvorba i metamorfoza (konteksta, zbilje, uporabnoga-neuporabnoga, funkcije-disfunkcije, realnoga-irealnoga, trivijalnoga-ekskluzivnoga), stvarajući od svijeta stvarnosti svijet fantazmagoričkih, ludičkih priča, u kojem i oni mali i oni nevažni predmeti imaju važnost monumenata. Svijet gdje su plemeniti materijali združeni s neplemenitima - nelikovnima, pronađenima, ready-made, potrošnima, organskima, čak jestivima,  pa se odnos jeftinoga i dragocjenoga postavlja u nove vrijednosne okvire, ulazeći u područje umjetnosti." (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora)

Priredio: Martin Mikša