Glazba

Prvi ovosezonski koncert iz Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a

Prvi ovosezonski koncert Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a, održat će se u četvrtak, 4. listopada u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Nova sezona Majstorskog ciklusa počinje prilično neuobičajeno – bez orkestra! No, Andante i varijacije u B-duru Roberta Schumanna donose toliku raskoš zvuka da je i sam skladatelj, napisavši ih 1843. za nekonvencionalni, ali moćan komorni sastav, morao potražiti veću dvoranu od kućnih salona za potpuni doživljaj zvuka. Posebnost ove izvedbe je u tome što združuje proslavljenog hornista Radovana Vlatkovića, maestra Enrica Dinda, vođu dionica violončela Branimira Pustičkog te cijenjene pijaniste Petru Gilming i Danijela Detonija.

U nastavku programa, maestro Enrico Dindo, kao šef-dirigent, i Radovan Vlatković, kao solist, pridružit će se Simfonijskom orkestru HRT-a u izvedbi Koncerta za rog i orkestar Johna Williamsa, skladatelja poznatijeg po glazbi za filmove Ratovi zvijezda, Ralje, Superman, E. T., Indiana Jones, Schindlerova lista, Harry Potter...

Robert Schumann nije odustajao od nekonvencionalnih struktura pa je tri godine nakon Andantea i varijacija dovršio 2. simfoniju, op. 61, zadivljujuće nadilazeći ne samo Beethovenovu simfonijsku ostavštinu nego i mračnu pozadinu vlastite sudbine.

Priredio: Martin Mikša