Film

Kino Metropolis MSU prikazuje program Pula u ZagrebuProgram Pula u Zagrebu u Kino Metropolis MSU od 24. do 29. srpnja 2018. donosi izbor šest ostvarenja sa 65. Pulskog filmskog festivala: pretpremijerne projekcije filma „Do kraja smrti“ i dokumentarnog serijala „Varoški Amarcord“, filmove dobitnike po 5 Zlatnih Arena „Osmi povjerenik“ i „Comic Sans“ te pobjednike programa manjinskih koprodukcija „Žaba“ i „Ivan“. 
Projekcije počinju u 21 sat, a ulaz je slobodan zahvaljujući suradnji s producentima odabranih ostvarenja i Pulskom filmskom festivalu, te potpori Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Grada Zagreba. 
Zlatne Arene 65. Pulskog filmskog festivala filmu "Osmi povjerenik" pripale su Borku Periću za najbolju sporednu mušku ulogu, Alenu i Nenadu Sinkauzu za glazbu, Ivani Škrabalo za scenografiju, Morani Starčević za kostimografiju te Tomislavu Vujnoviću, Antoniju Patljaku, Siniši Mataiću i Sandrinu Požežancu za vizualne efekte.
Zlatne Arene filmu "Comic Sans" pripale su Neviju Marasoviću za režiju, Nataši Janjić za najbolju sporednu žensku ulogu, Janku Popoviću Volariću za najbolju glavnu mušku ulogu, Tomislavu Pavlicu za montažu te Juliju Zorniku za oblikovanje zvuka.
U konkurenciji manjinskih hrvatskih koprodukcija Zlatna Arena za najbolji film dodijeljena je filmu "Žaba" redatelja Elmira Jukića koji je ujedno dobio i Zlatnu Arenu za režiju i nagradu FEDEORA za najbolji film, dok je Zlatna Arena za glumačko ostvarenje dodijeljena Maruši Majer za ulogu Mare u filmu "Ivan" redatelja Janeza Burgera.

Raspored projekcija je slijedeći:

utorak 24.7. Do kraja smrti, red. Anđelo Jurkas
srijeda 25.7. Varoški Amarcord: Šibenik, red. Ivan Živković i Zvonimir Rumboldt
četvrtak 26.7. Osmi povjerenik, red. Ivan Salaj
petak 27.7. Comic sans, red. Nevio Marasović
subota 28.7. Ivan, red. Janez Burger
nedjelja 29.7. Žaba, red. Elmir Jukić

Ulaz slobodan.

DO KRAJA SMRTI
HR // 2018. // 115'
ljubavni // romance
REŽIJA Anđelo Jurkas
ULOGE Leon Lučev, Nikša Butijer, Luka Dragić, Borko Perić, Mislav Čavajda, Žarko Savić, Judita Franković Brdar, Nera Stipičević, Lana Gojak, Tara Rosandić, Jelena Veljača, Bojana Gregorić Vejzović, Rada Mrkšić
Jednog jesenjeg podneva dvoje klinaca nalazi se na mostiću kako bi si priznalo nešto jako važno. Istog dana pokreće se lavina događaja koja uključuje ljude nimalo slučajno usmjerene jedne na druge. Ona će rezultirati jednim zaustavljanjem lifta, jednim invalidskim kolicima, jednom vožnjom noćnim tramvajem, jednom prijetnjom samoubojstvom čovjeka oboljelog od PTSP-a, divljim seksom, jednom razlikom u godinama, dugom šutnjom i vožnjom u nepoznato, stajanjem na kiši, jednim brutalnim priznanjem, videosnimkom iz prošlosti, prebijanjem gluhonijemog izbjeglice, tragovima Drugog svjetskog rata i jednim nježnim poljupcem.

VAROŠKI AMARCORD / 1. epizoda - Šibenik
HR // 2018. // 52'
REŽIJA Ivan Živković Žika, Zvonimir Rumboldt
Priče iz četiriju dalmatinskih varoši (Šibenik, Split, Zadar, Sinj) predstavljene iz perspektive živopisnih lokalnih legendi, njihovih sjećanja na djetinjstvo i život u gradu u kojem su odrasli.

OSMI POVJERENIK
HR, BA // 2018. // 139'
komedija
REŽIJA Ivan Salaj
ULOGE Frano Mašković, Borko Perić, Goran Navojec, Špiro Guberina, Ivo Gregurević, Filip Šovagović, Mate Gulin, Nadia Cvitanović, Iva Mihalić
Arogantni, ambiciozni političar Siniša Mesjak pred izbore se nađe u središtu namještenog skandala. Vlada ga želi skloniti od očiju javnosti, radi čega ga šalje na Trećić, najudaljeniji naseljeni hrvatski otok, kako bi organizirao lokalne izbore – što je zadatak koji prethodnih sedam povjerenika nije uspjelo izvršiti. Stanovnici Trećića zašli su u treću životnu dob, pričaju nerazumljivim dijalektom i komunikacijski su odsječeni od ostatka države, a jedina osoba koja mu pomaže jest Tonino, infantilni mladić koji boluje od čudne padavice. Dok pokušava izvršiti zadatak, povjerenik otkriva nestvarni svijet Trećića, ali i samoga sebe.

COMIC SANS
HR // 2018. // 103'
humorna drama 
REŽIJA Nevio Marasović
ULOGE Janko Popović Volarić, Nataša Janjić, Zlatko Burić, Miloš Timotijević, Miha Rodman, Damir Poljičak, Alma Prica, Inti Šraj, Jette Ostan Vejrup, Sara Hjort Ditlevsen, Tanja Ribič
Nakon što njegov pokušaj pomirbe s bivšom djevojkom završi katastrofom, uspješan grafički dizajner Alan naći će se na putu za Vis, zajedno sa svojim ocem, slikarem i hedonistom Brunom. Slučajan susret s još jednom bivšom djevojkom i njezinim novim zaručnikom te Brunini opušteni stavovi prema životu potaknut će ga da u nizu što humornih što dramatičnih situacija preispita svoje prioritete i odnose, posebice onaj s ocem.

IVAN
SI, HR // 2017. // 95'
drama
REŽIJA Janez Burger
ULOGE Matjaž Tribušon, Maruša Majer, Branko Šturbej, Leon Lučev, Vlado Vlaškalič, Nataša Barbara Gračner, Polona Juh, Mojca Funkl, Mateja Pucko
Mara je beznadno zaljubljena u Roka, beskrupuloznog biznismena s kojim ima izvanbračno dijete. Kada se nađe pod optužbama za poslovni kriminal, Roka napuste svi prijatelji te on nagovara Maru da zajedno pobjegnu, prisilivši je da bira između njega i djeteta.

ŽABA
BA, MK, RS, HR, SI // 2017. // 78'
drama
REŽIJA Elmir Jukić
ULOGE Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka, Moamer Kasumović, Alisa Čajić Drmać, Selma Alispahić, Sadžida Šetić
Zeko je ratni veteran s PTSP-om koji dane provodi radeći u maloj brijačnici. Jednoga dana k sebi poziva brata Bracu i prijatelja Švabu. Bajram je naime pred vratima, pa Zeko želi iskoristiti blagdansko raspoloženje kako bi pokušao brata, kockara i alkoholičara, izvesti na pravi put. No Braco je tvrdoglav, pa Zekine dobre namjere dovode do dramatičnog sukoba. Stvari će promijeniti iznenadni dolazak Mukija, mladića koji od vrata do vrata prodaje knjige.

Ponedjeljkom nema projekcija, a MSU je zatvoren


Priredio: Martin Mikša