Glazba

Dva svjetski poznata ansambla, Máne i Lado u Lisinskom

Zajednička atrakcija Mađarskog državnog narodnog ansambla i Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Splet folklornih plesova na mađarski i hrvatski način.Mađarski državni narodni ansambl, koji uskoro navršava 70 godina postojanja, pred hrvatskom će publikom prvi put nastupiti 29. svibnja 2018. godine. Orkestar i plesači toga ansambla prikazat će najljepše mađarske narodne plesove iz mnogih mjestâ: od Kalocsa preko Szatmára do Kalotaszega, uz autentičnu glazbenu pratnju.
Spektakularni niz mađarskih plesova bit će isprepleten s plesovima u izvedbi LADA, s predivnim baranjskim i međimurskim koreografijama te plesovima s otoka Cresa. Plesni i glazbeni elementi rječito dokazuju da mađarski i hrvatski narod povezuje, uz naše mnogobrojne vrijednosti, i naša narodna kultura.Suradnja dvaju ansambala počela je 2017. godine: u Mađarskom institutu u Zagrebu članovi su se zajedno prisjećali Antala Kricskovicsa, hrvatskoga plesnog umjetnika iz Mađarske koji je bio koreograf Mađarskoga državnog narodnog ansambla, a ujedno i član LADA. Njegova je umjetnost spajala kulture obaju naroda.

Priredba se ostvaruje potporom MOL Grupe i INA-e.

Program ansambla Mane: 
Plesovi iz SzatmáraPles svinjara (kanásztánc) i živahni „friss” ples iz Somogya Živahni „friss” ples i marš iz Kalocse
Plesovi iz KalotaszegaPlesna muzika iz Bonchida – u izvedbi orkestra
Bečka zvonca – Plesovi iz Csíka
Ples uz drombulje
Duet na cimbalima (zajednički nastup hrvatskog i mađarskog cimbalista)
Moldavski djevojački ples„Spretni”Ugođaji Nagyecseda / u izvedbi orkestra
Plesovi iz okolice Küküllőa

Skladatelji: László Kelemen, István Pál „Szalonna”, Lajos Pál, Ferenc Sebő
Koreografi: György Ágfalvi, Dezső Fitos, Enikő Kocsis, Gábor Mihályi, Tamás Szappanos
Redatelj-koreograf: Gábor Mihályi
Pjeva solo: Martina Szerencsés
Dirigent: Ferenc Radics
Plesni voditelj: Kökény Richárd
Asistenti plesnog ansambla: Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Ágfalvi György
Umjetnički voditelj: István Pál „Szalonna”
Ravnatelj ansambla: Gábor Mihályi

Program ansambla LADO: 
1. Volim gajde, nek' tambure troje – pjesme i plesovi iz Baranje
Koreografija: Goran Knežević
Glazbena obrada: Zoran Jakunić
Ova je koreografija inspirirana slušanjem izvrsne svirke Marka Drventića, „posljednjeg“ baranjskog gajdaša iz Gajića kojeg je autor imao priliku upoznati. Prikazani su plesovi sitne bole, ranče, kolo na dvi strane i jabučice. Raspjevanom i temperamentnom koreografijom željelo se predstaviti iznimnu raskoš i bogatstvo baranjskog folklora te vrsna svirka gajdaša.

2. Aj sviraj Miko
Scenski postav: Stjepan Perko
Glazbena obrada: Marijan Makar
Prikazano je brzo kolo, kako ga u novije vrijeme nazivaju Baranjci. Odlikuje se sitnim i sinkopiranim vertikalnim titrajima te igrom između gajdaša i plesača, koji uzvikom „Umri!“ stišavaju glazbu, a ritmičku podlogu plesu daju samo udarcima nogu.

3. Cviće moje, ja bi tebe brala – pjesme i plesovi Orleca na otoku Cresu
Koreografija: Boris Harfman
Glazbena obrada: Joško Ćaleta
Stanovnici Orleca, mjesta na središnjem dijelu otoka Cresa, svoj ples nazivaju tanec po staru. Sastoji se od dvaju dijelova: tanec na okolo i tanec z mesta.
Ples započinje kad svirač zasvira u mišnice (sopec sope va meh), a prvi (onaj koji vodi - dobar plesač i ugledan čovjek) ispred svirača udara nogama o pod (beca). Nakon što muški plesači naprave krug (đir), idu po plesačice. Parovi plešu u krugu, a najvažniji je dio ženska vrtnja. Prvi povremeno izvikuje zapovijedi za promjene pravca kretanja: „Volta!“ ili „Tomba!“ Ako pak želi živahnije kolo, izvikuje „Dura, dura!“ ili „Iža, iža!“. 
U drugome dijelu, za tanec z mesta, žene i muškarci postave se u dvije suprotstavljene linije te plešu prebirući nogama i mijenjajući mjesta.

4. Ideju regruti – pjesme i plesovi Međimurja
Koreografija: dr. sc. Ivan Ivančan
Glazbena obrada: dr. sc. Ivan Ivančan i Siniša Leopold
U Međimurju su nekad davno, plešući verbunkoš, mađarski husari privlačili mladiće u vojsku. Prvi dio koreografije prikazuje situaciju u kojoj mladići potpisuju pristupanje u vojnu službu. Djevojke su im za oproštaj darovale ukrašene maramice. Tužni događaj je prošao, a služenje vojnog roka je završeno. Djevojke peku svatovske bidre (kuglofe), najavljujući tako skorašnje svatovsko veselje. U predsvatovskom veselju prikazani su šopski tanc, čardaš, kuritare, vekslin polka te mnogi drugi poznati mađarski plesovi i pjesme.

Priredio: Martin Mikša