Izložbe

Katarina Velika - carica svih Rusa, nova izložba Klovićevih dvora

Izložba o jednoj od najvećih vladarica svih vremena, ženi koja je stvarala povijest i utemeljila Ermitaž  - Katarini Velikoj , seli se od 12.  travnja do 29. srpnja iz Državnog muzeja Ermitaž u Galeriju Klovićevi dvori.

Okružena tajnama i legendama, složena osobnost carice Katarine II. Velike i činjenice iz njezina života ni dandanas nisu do kraja istražene. Njezina snaga stoljećima budi divljenje, vječna je inspiracija i fascinacija. Neosporno je pak da je ta odlučna Njemica, jedna od najvećih vladarica svih vremena, izvanredna državnica te pronicljiva političarka i prosvjetiteljica, život posvetila dobrobiti ruskoga naroda. Svojemu je „posvojenom“ narodu i zemlji ta "najsjajnija zvijezda Sjevera" ostavila nezapamćeno nasljedstvo. Svaki spomen Ermitaža i njegovih nevjerojatnih zbirka budi sjećanje na Katarinu Veliku.

Na dvjema etažama Galerije Klovićevi dvori s više od 1000 izloženih predmeta, među kojima su neki prvi put napustili raskošne dvorane Ermitaža, posjetitelji će moći osjetiti dašak sjaja carske Rusije i njezina zlatnoga doba te ozračje najvećega svjetskog muzeja koji je stvorila upravo Katarina. Caričin muzej koji uključuje spomenike raznih civilizacija i epoha razvio se u kulturni univerzum, koji pod jednim krovom objedinjuje svu kulturu i umjetnost čovječanstva.

Pred posjetiteljima će se podastrijeti živopisne povijesne scene Katarinina stupanja na vlast, slikarstvo najznačajnijih europskih škola, bljesnut će jedinstveni dragocjeni nakit, zlatno i srebrno posuđe te desetci rezbarenih kameja – caričinih omiljenih predmeta i njezine najveće sakupljačke strasti. Upoznat će raskoš ruskoga dvora i njegovih običaja, odjeću, oružje i servise iz kojih se blagovalo na određene dane, a koji su redom izrađivani u domaćim tvornicama upravo Katarininim zalaganjem i poticanjem.

Osim veličanstvenih carskih portreta i slikarstva europskih majstora, izložba obiluje skulpturom, grafikama i crtežima, dvorskim kostimima i uniformama, predmetima umjetničkoga obrta (staklo, keramika, porculan, srebro, zlato), medaljama, oružjem, namještajem i dragocjenostima.

Izložba koja se održava u povodu 50. obljetnice prijateljstva gradova Sankt Peterburga i Zagreba rezultat je zajedničke suradnje Državnoga muzeja Ermitaž i Galerije Klovićevi dvori, a koncipirana je posebice za Galeriju Klovićevi dvori.

Posjetite izložbu, prošećite Galerijom Klovićevi dvori koja će se na nekoliko mjeseci zaodjenuti ruhom carskoga dvora i osluhnite šapat carice svih Rusa – Katarine Velike.

Priredio: Martin Mikša