Box Dirigenti

Kinolektira u kinu Europa

U nedjelju, 25. ožujka u 19 sati u sklopu programa Kinolektira koji na veliko platno kina Europa donosi odabrane filmske klasike, povodom 20. obljetnice otkako je snimljen, prikazuje se kultni eksperimentalni triler i jedan od najuspješnijih njemačkih filmova svih vremena 'Trči, Lola, trči' (1998.) redatelja Toma Tykwera s Frankom Potente i Moritzom Bleibtreuom u glavnim ulogama. Prije projekcije filmski kritičar Boško Picula napravit će kratki uvod u film.

Ovaj kultni film inspiriran teorijom kaosa istražuje alternativne i paralelne vremenske linije, a pamtimo ga po spoju visokog modernizma i popularne kulture u kojem su izmiješane različite tehnike i mediji. Romantična priča o ljubavnicima u opasnosti ispričana je u maniri videoigre odnosno glazbenog spota, na vizualno senzacionalan način izmjenjujući animaciju i žive snimke. 'Trči, Lola, trči' smješten je na vrhuncu rave pokreta kada je milijun ljudi pohodilo Love Parade, a brzi, techno ritam jedno je od glavnih stilskih obilježja filma.

Lola dobije telefonski poziv od svojeg dečka Mannija koji je slučajno ostavio torbu sa 100 000 njemačkih maraka na metro-stranici, da bi je zatim ukrao beskućnik. Manni mora dostaviti novac svojem šefu, narkodileru. Ako ne ispuni rečeno, najvjerojatnije će ga ubiti. Njegov očajnički plan da se izbavi iz očajničke situacije je da opljačka banku. Lolin je plan da nekako, bilo kako, od bogatog oca bankara nabavi novac u dvadeset minuta i spasi Mannija; a da bi to postigla mora trčati. Lolino trčanje kroz berlinske ulice gledamo u tri različite, podjednako vizualne impresivne filmske verzije, svaki put s drugačijim ishodom kao posljedicom nijansiranih sitnih slučajnosti.

Tykwerov film oslanja se na 'Rašomona', no za razliku od Kurosawe, ne nudi istu priču različito ispričanu iz perspektive različitih likova, nego su različite inačice iste priče posljedica slobodnog odabira ali i objektivnih okolnosti - Lolini pokušaji da spasi Mannija ovise o slučajnostima koje su u svakoj inačici priče drugačije postavljene. Među brojnim priznanjima koja je ovaj frenetični triler o crvenokosoj Loli nanizao, ističu se nagrada publike na Sundanceu i sedam Njemačkih filmskih nagrada, a bio je nominiran i za Zlatnog lava na venecijanskoj Mostri i Europsku filmsku nagradu za najbolji film.

'Trči, Lola, trči' prikazuje se u suradnji s Goethe-Institutom te se ulaznice za projekciju mogu nabaviti na blagajni kina Europa ili na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po prigodnoj cijeni od 15 kn.

Napomena: za program Kinolektire ne vrijede paketi ulaznica kina Europa.


Priredio: Martin Mikša