Izložbe

Izložba Emanuel Vidović - povodom 65 godina smrti u Umjetničkom paviljonu

Nastavljajući obilježavati značajne obljetnice (rođenje, smrt) važnih hrvatskih umjetnika kako bi ih se “otelo” zaboravu, Umjetnički paviljon velikom monografskom izložbom u 2018. prisjetit će se znamenitog hrvatskog slikara Emanuela Vidovića. Izložbom od 24. ožujka do 13. svibnja 2018. obilježit će se 150 godina rođenja i 65 godina smrti.

Posljednja velika Vidovićeva izložba bila je 1987. Sada, 30 godina kasnije, vrijeme je da se Vidović prikaže u svojevrsnoj redukciji: s osobitom pozornošću prema dijelu ranijega razdoblja (napose od 1898. do 1921); zatim u razdoblju priprema za prijelaz na motiviku i tematiku interijera i mrtvih priroda i, na kraju, na same interijere crkava i atelijera (1936.–1942.), kao i mrtve prirode (1938.-1952.) i nekoliko – po sjećanju naslikanih – uglavnom trogirskih, krajolika.

Autor izložbe, Igor Zidić, u fokus stavlja prijelaz s ranoga realizma i njegovu transformaciju u simbolističko-divizionistički rukopis te postimpresionistički intimizam pri kraju četvrtog desetljeća (“tridesete godine”), koje i u svijetu registriraju labuđi pjev njegova naraštaja (Bounard, Vuillard, Puy, Lagrade, donekle Manguin ). Ovom prilikom izostavit će se brojni sitni radovi, skice i pripremni formati, a pozornost će se, u prigodi velikih obljetnica, usredotočiti na remek-djela naznačenih razdoblja, tj. na ono što bi, s obzirom na nedavna preispitivanja početaka Moderne kao i kraja epohe “sretnog slikarstva”, moglo izazvati novo zanimanje za njegovo djelo kako u Hrvatskoj – tako i u Europi.

Izložbu, naime, Umjetnički paviljon u nadolazećim godinama namjerava prezentirati u Francuskoj. Na izložbi će biti pokazan i niz izvanrednih, u hrvatsku umjetnost još neuvedenih, nepoznatih, slikarovih kapitalnih ostvarenja od kojih ona starija pomiču granice naše percepcije, a ona iz posljednjih godina života šire granice naše empatije prema svijetu predmeta i teško dostižnoj „sreći majstorstva“. Izložba će obuhvatiti oko 120 djela, a realizirat će se u suradnji/suorganizaciji/ s Muzejom grada Splita, odnosno Galerijom Emanuel Vidović koja je u sastavu Muzeja, gdje će biti postavljena od lipnja do rujna 2018.


Priredio: Martin Mikša