Glazba

Violinist Ray Chen i Zagrebački solisti u Lisinskom

U subotu, 17. veljače 2018. u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se koncert Zagrebačkih solista i glasovitog violinista svjetskog ugleda Raya Chena.
Na programu je Rossinijeva Sonata za gudače u C-duru, br.3, Mozartov Koncert za violinu i orkestar u A-duru, br.5 KV 219 te Suvenir iz Firence, op. 70 Čajkovskog.
Ray Chenviolinist za kojega veliki Maxim Vengerov ističe: „Ray se dokazao kao cjelovit glazbenik koji ima iznimne kvalitete, kao što su prekrasan mladenački ton, životnost i lakoća. On ima sve vještine istinskoga glazbenog interpreta.“ Ray je pobjednik natjecanjâ Queen Elisabeth i Yehudi Menuhin, a surađivao je s najuglednijim svjetskim orkestrima.

Uz Francuski nacionalni orkestar i Danielea Gattija nastupio je pred oko 800.000 slušatelja u Parizu u povodu Dana Bastille. Ostvario je i nekoliko nosača zvuka za Sony, potpisao ekskluzivni ugovor za Decca Classics, dok su ga The Strad i Gramophone magazine opisali kao onoga „kojega vrijedi imati na oku“. Godine 2012. bio je najmlađi solist koji je nastupao na koncertu u povodu dodjele Nobelove nagrade. Na SoundCloudu, Raya Chena prati više od dva milijuna ljudi mlađe generacije, a prvi je klasični glazbenik pozvan da redovito piše blog o svojem glazbeničkom životu za talijansku izdavačku kuću RCS Rizzoli. Svira na Stradivarijevu „Joachimu“ iz 1715., instrumentu koji je nekoć pripadao glasovitom mađarskom violinistu Josephu Joachimu. Lisinski subotom u svojoj će sezoni održati koncertu u susret 65. obljetnici postojanja jednog od najistaknutijih domaćih komornih ansambala - Zagrebačkih solista.

Ansambl je osnovan 1953. u sklopu Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glazbenog velikana, glasovitoga violončelista Antonija Janigra! Više od šest desetljeća, uz umjetničko vodstvo niza znamenitih koncertnih majstora, Zagrebački solisti kvalitetom muziciranja žive glazbu i promiču je u domovini i u svijetu. Do sada su održali više od 3500 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim gradovima i najslavnijim koncertnim dvoranama: u Beču, Amsterdamu, Londonu, Moskvi, Rimu, New Yorku, Sydneyju, Ženevi, Madridu, Buenos Airesu, te ostvarili brojne umjetničke suradnje. 

Priredio: Martin Mikša