Izložbe

Izložba fotografija Gorana Pavletića u KIC-u

U srijedu, 14. veljače 2018. u 20h, u KIC-ovoj Galeriji na katu, Preradovićeva 5, otvara se izložba Melankolični prostori/Blue Streets Gorana Pavletića.

Ovom prvom samostalnom izložbom fotografija Gorana Pavletića hrvatska kulturna javnost upoznaje  njegovo likovno djelo koje je već dobro znano u svijetu i apostrofirano prestižnim međunarodnim priznanjima i nagradama. Snagom paradoksa ova se tvrdnja pokazuje nepobitnom, naime, da je svugdje poznato – ovdje nepoznato. Stoga i govorimo jezikom činjenica kako bismo naglasili da je Pavletić fotograf iznimne reputacije u kontekstu svjetske likovne scene kojega ovom izložbom takvim akceptira i hrvatska likovna umjetnost čime postaje njezin dionik i nedvojbena vrijednost. Rečenome  u prilog navodimo, primjerice, da je prošle, 2017. godine, ugledna talijanska fotografska grupacija Street Level Photography njegovu fotografiju visoko vrednovala među 60 najboljih uličnih fotografija u toj godini. Također, minule godine sudjelovao je na međunarodnoj izložbi fotografije u Ateni, a još nam je spomenuti da su Pavletićeva fotografska djela nagrađivana na međunarodnoj sceni: IPOTY 2016, Monovisions 2017, Motif Collective 2017. i dr. Ove podatke navodimo najviše zato kako bismo markirali činjenicu da je njegovo djelo u međunarodnom kontekstu prepoznato po svojim likovnim vrijednostima i autorskim obilježjima koja se iščitavaju na ovoj samostalnoj izložbi. U seriji crno bijelih fotografija Pavletić znalački i specifičnom osjećajnošću prostor gradskih ulica i trgova, ako možemo tako kazati – utiskuje u kadar s njegovom prazninom. Slabim svjetlom noćne lampe i s velikim tamnim sjenama, gdjekad samotnim ljudskim likom i njegovom siluetom u  polumraku naglašena je osamljenost i sjeta što prožima prostor. I samim nazivom ovog ciklusa fotografija “Blue Streets” autor je naglasio upravo te njegove sastavnice upućujući na značenjske vrijednosti riječi Blue: osamljenost, tugu, pa, i čemer… dakle, po svemu bliske riječi – spleen, koja je tako snažno determinirala tragično osjećanje svijeta. Čini se da je melankolija jedina velika Pavletićeva tema koju oblikuje osebujnim svjetlom u poetiku crno bijele fotografije  prepoznatljive po autorskim obilježjima i likovnim vrijednostima.

Milan Bešlić


Goran Pavletić, umjetnički fotograf i diplomirani filmski i televizijski redatelj diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Režirao je nekoliko dokumentarnih filmova, od kojih su neki prikazani na filmskim festivalima u Hrvatskoj, Njemačkoj i Italiji. Nakon niza godina koje je proveo kao ravnatelj Kulturno informativnog centra, započeo je rad kao umjetnički fotograf. Bio je izabran u uži izbor na natječajima za fotografe jugoistočne Europe,  Foto City 2015. i Foto City 2016. godine, gdje je kao finalist izlagao na istoimenim skupnim izložbama održanim u Hrvatskoj.   U 2017. godini bio je na natječaju odabran kao sudionik skupne izložbe Monochrome u galeriji Blank Wall u Ateni, Grčka.  U ozbiljnim internetskim internacionalnim internetskim zajednicama osvajao je desetke puta razne nagrade od kojih je svakako za izdvojiti ulazak u TOP 60 najbojih uličnih fotografa 2017. godine, prema izboru talijanske fotografske zajednice Street Level Photography. Najpoznatiji časopis za korisnike Fujifilm aparata i opreme, FUJILOVE pozvao ga je na predstavljanje svog umjetničkog rada te je o njemu napisao članak koji je uz nekoliko odabranih fotografija i objavljen 2017. godine.  Na natječaju ugledne svjetske nagrade International Photographer of the Year 2016 - IPOTY osvojio je dva priznanja: Honorable mention street photography i Honorable mention fine art landscape photography, te Honorable mention street photography koji je osvojio na internacionalnom natječaju MONOVISIONS 2017.  Na natječaju američkog fotografskog udruženja Motif Collective osvojio je u veljači 2017. prvo mjesto za fotografiju Surreal moment in Tuscany. Tri fotografije uvrštene su mu u foto monografiju Streets Notes 2017 među dvadeset i dva autora iz cijeloga svijeta. Član je fotografske udruge Kadar 36.

Izložba ostaje otvorena do 7. 3. 2018.

Radno vrijeme Galerije na katu:
Pon - Pet / 11h - 20h
Sub / 10h - 14h

Priredio: Martin Mikša