Knjige

5. Festival svjetske književnosti od 3. do 9. rujnaFestival svjetske književnosti biti će svečano otvoren 3. rujna 2017. u 20 sati s jednom od najvećih zvijezda suvremene europske i svjetske književnosti Danielom Kehlmannom, a s njim će se razgovarati o književnosti i njegovu novom kratkom romanu Trebao si otići. Od velikih zvijezda njemačkoga govornog područja u goste dolaze jedan od najznačajnijih švicarskih pisaca Christian Kracht te možda najveći živući urednik i pjesnik njemačkoga područja Michael Krüger. Tu su i mlada nadolazeća zvijezda grafičke novele Ulli Lust, najveći poznavatelj djela Thomasa Bernhardta Manfred Mittermayer te nagrađivana Marjana Gaponenko i Richard Schuberth.

Festival se održava u prostorima Kina Europa, Knjižnice Bogdana Ogrizovića, Galerije Josip Račić i nekim novim lokacijama koje će biti uskoro objavljene.

Peti Festival bit će poseban ne samo po broju gostiju – uz spomenute dolaze gosti iz Gvatemale, Sjedinjenih Država, Finske, Španjolske (čak troje autora), Francuske, Srbije, Bosne, Mađarske, Slovenije i Makedonije – već i po samom otvaranju koje će nakon razgovora s Danielom Kehlmannom uveličati koncert dvoje veličanstvenih umjetnika, Austrijanke porijeklom iz Zrenjanina Jelene Popržan, violistice, pjevačice, performerice jedne od najvećih zvijezda suvremenog austrijskog i europskog crossovera, autorice niza uspješnih projekata poput Catch-Pop Stringa, Sormeh, Madame Baheux, autorice glazbe za kazalište, posljednja je za predstavu Zrenjanin u režiji Borisa Liješevića i tekstu Igora Štiksa, koja je prošle godine s jednim od najvećih interpreta bosanske sevdalinke Damirom Imamovićem, baš u Hrvatskoj, u Hotelu Balatura započela novi projekt koji će se predstaviti na Festivalu svjetske književnosti.


Priredio: Martin Mikša