Film

 

utorak, 11. prosinca 2012. – petak, 21. prosinca 2012. ● Kino Tuškanac
Filmovi Alaina Resnaisa, Kratki utorak i Vikend hrvatske kinoteke na moru
Ciklus Resnaisovih filmova nastavlja se filmom Prošle godine u Marienbadu, koji je nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji. Kratki utorak donosi cjelovečernji omnibus Riba nastao prema zamisli Béle Tarra, mentora filmske radionice na Međunarodnom festivalu novog filma u Splitu 2011. godine. Vikend hrvatske kinoteke prikazuje nekoliko sjajnih filmova za djecu čiji su redatelji za mjesto radnje odabrali Jadransko more i otoke.

srijeda, 5. prosinca 2012. – ponedjeljak, 10. prosinca 2012. ● Kino Europa, Dokukino Croatia, Art-kino Croatia
Human Rights Film Festival
Human Rights Film Festival otvara prijavu filmova za jubilarno deseto izdanje festivala u prosincu 2012. godine.  Festival prikazuje igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmske naslove s širokim tematskim fokusom na fenomene borbe za (ljudska) prava i povrede istih.

subota, 1. prosinca 2012. – utorak, 4. prosinca 2012. ● Kino Tuškanac , MSU, Akademija dramskih umjetnosti
Filmske mutacije: peti festival nevidljivog filma
Filmološki festival-simpozij Filmske mutacije: peti festival nevidljivog filma ove godine povezuje genezu pojma etike filmskog gledatelja iz razdoblja francuske sinefilije s nesigurnim gledateljem našeg vremena u programu Etička točka filma. Serge Daney. Program festivala obuhvaća filmske projekcije, predavanja i simpozij.

nedjelja, 25. studenog 2012. – petak, 30. studenog 2012. ● Kino Europa
Dani bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu
Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organizira već petu godinu za redom u Kino Europa tjedan bosanskog filma. Ideja o održavanju manifestacije 'Dani bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu' potekla je 2008. godine unutar programskih aktivnosti Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

četvrtak, 22. studenog 2012. – subota, 24. studenog 2012. ●
One take film festival
One take film festival međunarodni je, festival filmova snimljenih u jednom kadru, drugim riječima u jednom dahu, od trenutka uključenja do trenutka isključenja rada kamere. One take film festival isključuje, na prvi pogled, gotovo neisključiv dio filma - montažu i time zabranjuje rez, pretapanja, odtamnjenja/zatamnjenja i sve ostale oblike montažnih sklopova. Na taj način One take film festival stvara prostor za poticajnije filmsko promišljanje i uzbudljivo filmsko djelovanje.

srijeda, 21. studenog 2012. – subota, 24. studenog 2012. ● Kino Europa
Vox Feminae
Ovogodišnjim festivalskim vizualom Vox Feminae poručuje da biti žena, u najširem smislu te riječi, danas podrazumijeva posjedovanje nadnaravnih moći, ali i da svaka žena može biti superjunakinja.  A organizatoricama je u metamorfozi u superheroine  na vizualima svojim ilustracijama pripomogla akademska slikarica Helena Janečić. Festival i ove godine nastavlja promicati žensko stvaralaštvo i problematizirati pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice, izložbe, predavanja i nastupe glazbenica i DJ-ica.

utorak, 20. studenog 2012. – nedjelja, 25. studenog 2012. ● Dokukino KIC, Preradovićeva 5
Dokukino: Projekt "majke i kćeri"
Odnos majke i kćeri intimna je priča. Stiješnjena je društvenim i povijesnim okvirima  uspostavljenim na dominantnom patrijarhalnom principu koji normira reprezentaciju majčinstva. Istovremeno, iako podrazumijevan, taj je odnos ženski prostor opiranja: stalnim iskliznućima i vraćanjima u normu, on ugrožava ideologiju koja ga kontrolira. Projekt „Majke i kćeri“ kroz intimne priče umjetnica i istraživački rad znanstvenica propituje optike, propušta glasove,  razbija predrasude, istražuje moduse i značaj ovog odnosa.

četvrtak, 15. studenog 2012. – utorak, 20. studenog 2012. ● Kino Europa
Kino Europa: Tjedan izraelskog filma
Veleposlanstvo Države Izrael organizira četvrti po redu Tjedan izraelskog filma u kinu Europa od 15. do 20. studenog te nastavlja s bogatim kulturnim programom, koji je svoj vrhunac doživio ovoga ljeta u Zadru na manifestaciji 'Čarolija Izraela, ljeto u Zadru'. U sklopu filmskog festivala prikazat će se osam igranih i šest dokumentarnih filmova izraelskih redatelja, od kojih su mnogi nagrađeni prestižnim filmskim nagradama na međunarodnim filmskim festivalima, a ulaz na sve projekcije bit će slobodan za sve ljubitelje dobrog filma.

srijeda, 14. studenog 2012. – nedjelja, 9. prosinca 2012. ● Kino Tuškanac
Kino Tuškanac: Srpski animirani filmovi, iberoamerički film, Kratki utorak, Berlin Alexanderplatz i Vikend hrvatskog filma
Pred tuškanačkom publikom bogat je i zanimljiv filmski tjedan: za ljubitelje animacije ASIFA Hrvatska pripremila je animirane filmove iz susjedne nam Srbije nastale od 1948. do 2008. U terminu kratkoga utorka na veliko platno kina Tuškanac stiže Durmitor, prvi hrvatski etnografski film iz 1931. Dokumentarac izgubljen u depoima Jugoslavenske kinoteke pronašao je povjesničar filma Dejan Kosanović koji će na ovoj zagrebačkoj projekciji i predstaviti film. U srijedu u 21 sat kreće prikazivanje kultne Fassbinderove serije Berlin Alexanderplatz. Vikend je posvećen povijesti hrvatskoga filma, a na redu je obrazovni film.

četvrtak, 8. studenog 2012. ● CeKaTe
PSST! 6 Festival nijemog filma
Centar za kulturu Trešnjevka šestu godinu zaredom organizira Festival nijemog filma, manifestaciju koja je još uvijek rijedak dragulj i na europskoj kulturnoj sceni. PSSST! pruža izvrsnu priliku za upoznavanje s nijemim filmom u drukčijem svjetlu, kroz spoj moderne tehnologije i osnovne filmske forme.

ponedjeljak, 5. studenog 2012. 19:00 ● Kino Europa
Uhvati sa mnom ovaj dan! / Uhvati film
Filmski festival ‘Uhvati sa mnom ovaj dan!/Uhvati film’ obuhvaća projekcije domaćih i inozemnih filmova na temu život, aktivnosti i dostignuća osoba sa invaliditetom, kao i prateće programe: filmske radionice, tribine/razgovore sa autorima i glumcima filmova, seminar za novinare i studente novinarstva, izložbe, performanse i sl. u kojima učestvuju i osobe sa invaliditetom. Bitan dio festivala predstavlja i Filmski karavan koji obuhvaća: najavna gostovanja, promociju festivala i postprodukciju.

petak, 2. studenog 2012. 20:00 – četvrtak, 15. studenog 2012. ● Kino Tuškanac
Kino tuškanac: Iberoamerički film
Peto izdanje ciklusa iberoameričkog filma, organiziranog u suradnji s Veleposlanstvima Španjolske, Brazila, Argentine, Čilea i Portugala počinje u petak 2. studenog u 20 sati u kinu Tuškanac projekcijom animiranog filma Chico i Rita. Ovaj je film dobitnik nagrade Goya za najbolji film 2011. i nominiran za Oscara među 5 najboljih animiranih filmova 2012.

nedjelja, 14. listopada 2012. – nedjelja, 21. listopada 2012. ● Kino Europa, Kino Grič, Kino Tuškanac, Plesni centar, MSU
Zagreb Film Festival
Šireći se preko Save, Zagreb Film Festival više se no ikad suživljava s gradom te ostaje najveći i najvažniji filmski festival za Zagrepčane i posjetitelje grada Zagreba. Na festivalu će biti prikazano oko stotinu filmova u deset programa, koje u prosjeku pogleda oko 30 000 gledatelja.

utorak, 25. rujna 2012. – nedjelja, 30. rujna 2012. ● SC
25 FPS – Festival eksperimentalnog filma i videa
Osmo izdanje festivala 25 FPS promovira inovativni i alternativni filmski izraz, stilsku, medijsku i jezičnu raznorodnost, izražajne autorske koncepte i radove koji se oslanjaju na tradiciju avangardnog filma i eksperimentalnofilmskog roda.

četvrtak, 13. rujna 2012. – četvrtak, 27. rujna 2012. ●
Od četvrtka, 13. rujna u Kinu Europa igra najnoviji film Andreasa Dresena, drama Zaustavljeni, koja je dosad osvojila desetak nagrada uključujući i nagradu programa Izvjesni pogled, Festivala u Cannesu.
U središti priče je Frank, otac i suprug zadovoljan svojim životom, sigurnim poslom i novom kućom u predgrađu. Iznenada, Frank saznaje da je neizlječivo bolestan i da mu je preostalo samo nekoliko mjeseci života. Pogledajte raspored projekcija.
petak, 7. rujna 2012. u 20,00 – nedjelja, 23. rujna 2012. ● kino Metropolis MSU
Francuska povijesno-ljubavna drama ZBOGOM KRALJICE (Les adieux à la reine) redatelja Benoita Jacquota. Film je otvorio ovogodišnji međunarodni filmski festival u Berlinu te Međunarodni program Festivala igranog filma u Puli na kojem je Benoit Jacquot osvojio Zlatnu Arenu za najboljeg redatelja. U glavnim su ulogama Léa Seydoux, Diane Kruger i Virginie Ledoyen. Pogledajte raspored projekcija
utorak, 24. srpnja 2012. – petak, 10. kolovoza 2012. ● Ljetno kino Tuškanac, art-kina Metropolis, Grič, KIC
Pula i Motovun u Zagrebu
Filmski festivali Pula i Motovun sele se ovo ljeto i u Zagreb. Posjetitelji će izbor najboljih, nagrađenih filmova, moći pratiti i u Ljetnom kinu Tuškanac.
Filmovi s festivala igranog filma u Puli osim u Ljetnom kinu Tuškanac prikazivat će se i u kinima Metropolis, Grič i KIC.

nedjelja, 15. srpnja 2012. – petak, 31. kolovoza 2012. ● Dubravkin put
Ljetno kino Tuškanac
Ljetno kino Tuškanac na Dubravkinu putu, djelo arhitekta Kazimira Ostrogovića iz 1954., konačno dočekuje svoju priliku postati omiljeno okupljalište ljubitelja glazbe, kazališta i filma. Ova pozornica, s oko 500 sjedećih mjesta, značajno će doprinijeti obogaćenju ljetnog kulturnog života grada.

srijeda, 4. srpnja 2012. – petak, 6. srpnja 2012. ● Muzej Mimara
Zagreb Tourfilm festival
Zagreb Tourfilm festival – Međunarodni festival turističkog filma jedinstvena je manifestacija koja će se prvi put održava u Zagrebu

petak, 29. lipnja 2012. – petak, 6. srpnja 2012. ●
Fantastic Zagreb film festival
Fantastic Zagreb je festival koji okuplja filmove fantastike i srodnih žanrova – znanstvena fantastika, horor, triler, suspens, animacija, eksperimentalni film, začudna drama itd.

utorak, 19. lipnja 2012. – nedjelja, 24. lipnja 2012. ● Kino Europa
Tjedan turskog filma
Hrvatsko-turska udruga prijateljstva u suradnji s Veleposlanstvom Republike Turske u Zagrebu  od 19. - 24.6. u kinu Europa organizira 1. Tjedan turskog filma u Zagrebu s ciljem predstavljanja vrlo plodne nove, odnosno mlade turske kinematografije. Tijekom šest dana, svi će ljubitelji filma imati priliku pogledati sedam ostvarenja suvremenih  turskih redatelja koji su polučili uspjeh i u Turskoj i van granica te zemlje.

utorak, 29. svibnja 2012. – nedjelja, 3. lipnja 2012. ● Europa, Tuškanac, Cineplexx Centar Kaptol
Animafest Zagreb 2012
Kratkometražno izdanje festivala koji ove godine slavi 40 godina postojanja. Svjetski festival animiranog filma Animafest, po tradiciji drugi festival animacije u Europi, manifestacija je koja tijekom svoje četrdesetogodišnje povijesti sustavno prati svjetsku animiranu produkciju kroz niz natjecateljskih i nenatjecateljskih programa.

srijeda, 23. svibnja 2012. – subota, 26. svibnja 2012. ●
Noir Festival
Noir festival okuplja predstavnike stila noira na filmu, književnosti, fotografiji, stripu i mnogim drugim umjetničkim i pop-kulturalnim oblicima.

nedjelja, 20. svibnja 2012. u 19,00 sati – subota, 26. svibnja 2012. ● Kino Europa
Festival Židovskog filma
Šesti Festival židovskog filma organizirat će se na temu Tolerancija i bit će posvećen toleranciji u punom smislu riječi, značenju tolerancije u okvirima stradanja i borbe za život te u okviru suživota u najširem smislu.

subota, 5. svibnja 2012. – subota, 12. svibnja 2012. ● Kino Tuškanac, Kino Europa
Subversive Film Festival
Ovogodišnji filmski program Subversive Festivala pod krovnim nazivom Europa Incognita donosi nam nekoliko filmskih sekcija koje će nam kroz filmska uprizorenja ukazati na probleme suvremenog europskog društva.
opširnije...
srijeda, 2. svibnja 2012. – srijeda, 9. svibnja 2012. ● Kino Metropolis MSU, Avenija Dubrovnik 17, Art kino Grič, Jurišićeva 6, Kic art kino, Preradovićev trg 5

Dani europskog filma

bit će prikazani filmovi: Kopno (Italija), Otmica Heineken (Nizozemska), Moj najbolji neprijatelj (Austrija), Piran - Pirano (Slovenija), Obitelj (Danska), Partneri (Francuska) i Albert Nobbs (Irska)
opširnije...
ponedjeljak, 16. travnja 2012. – nedjelja, 22. travnja 2012. ● Studentski centar Zagreb
21. dani hrvatskog filma
Izbor iz godišnje produkcije igranih filmova
(kratkometražnih, srednjometražnih i dugometražnih)
dokumentarnih, animiranih, eksperimentalnih i
namjenskih filmova te glazbenih spotova
opširnije...
ponedjeljak, 16. travnja 2012. u 20,00 sati – subota, 21. travnja 2012. ● Kino Tuškanac
5. ciklus suvremenoga brazilskoga filma
filmovi: Olga, Moje ime nije Johnny, Bilo jednom..., U znaku grada, Kako se snimao film o kanalizaciji
opširnije...
subota, 31. ožujka 2012. u 16,00 sati ● Kino Metropolis MSU
premijera filma Hopa, hopa konjiću
(kolaža hrvatskih crtanih filmova redateljice Ivane Guljašević)
ponedjeljak, 26. ožujka 2012. u 19,00 i 21,00 sat – utorak, 3. travnja 2012. ● Kino Tuškanac
Ciklusa filmova Amosa Gitaija

u ciklusu će biti prikazani filmovi: Oslobođenje, Esther, Kippour, Alili, Jednom ćeš razumjeti i Ruže na kredit

opširnije...
subota, 24. ožujka 2012. – nedjelja, 25. ožujka 2012. ● Kino Europa
3. FHAF, Festival hrvatskog animiranog filma
FHAF pruža cjelovitu sliku godišnjeg stvaralaštva hrvatske animacije, s ovogodišnji program donosi ukupno 73 animirana filma
opširnije...
ponedjeljak, 19. ožujka 2012. – nedjelja, 25. ožujka 2012. ● Teatar &TD - Studentski centar
11. RAF, Revija amaterskog filma
smotra nezavisnog, neprofesijskog i amaterskog filma,
s naglaskom na naslove iz Hrvatske i regije
opširnije...
ponedjeljak, 19. ožujka 2012. u 19,00 sati – nedjelja, 25. ožujka 2012. ● Kino Tuškanac, Tuškanac 1
Tjedan frankofonskog filma
u sklopu Mjeseca frankofonije
(sve projekcije održavaju se u Kinu Tuškanac, svaki dan u 19 sati)
opširnije...
četvrtak, 15. ožujka 2012. u 19,30 sati ● Kino Metropolis MSU
premijera filma
Ženska prava hoću
(Made in Dagenham)
britanska humorna drama (2010)

redatelj: Nigel Cole
uloge: Sally Hawkins, Bob Hoskins, Miranda Richardson, Rosamund Pike

opširnije...
utorak, 13. ožujka 2012. u 20,00 sati ● Kino Europa

premijera filma
Slovenka

slovensko - njemačko - srpsko - hrvatsko - bosanskohercegovačka drama (2009)

redatelj: Damjan Kozole
uloge: Nina Ivanišin, Peter Musevski, Primož Pirnat
opširnije...
nedjelja, 26. veljače 2012. – nedjelja, 4. ožujka 2012. ● Movieplex
8. ZagrebDox
Međunarodni festival dokumentarnog filma
direktor i glavni selektor: Nenad Puhovski
Natjecateljski program festivala ima međunarodnu i regionalnu konkurenciju koju čine filmovi iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije i Srbije
četvrtak, 12. siječnja 2012. u 18,00 sati ● Art-kino Metropolis MSU
Zimzeleni filmski klub - Hommage Fadilu Hadžiću (23. travanj 1922. - 3. siječanj 2010.)
Tri sata za ljubav

redatelj: Fadil Hadžić, produkcija Jadran film, 1968.
uloge: Stanislava Pešić, Dragan Nikolić, Tatjana Salaj, Predrag Tasovac,
Mladen Crnobrnja, Lenka Neumann, Vanja Žugaj, Vladimir Ruždjak,
Mirjana Bohanec, Antun Vrdoljak

u suradnji s Hrvatskom kinotekom i Odjelom za kazalište i film Matice hrvatske
srijeda, 4. siječnja 2012. u 19,00 sati ● Kino Grič
Otvaranje Art-kino Grič
Vojvotkinja (The Duchess)

redatelj: Saul Dibb
uloge: Keira Kneightley, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling, Dominic Cooper 

snimljeno prema knjizi Amande Foreman
Oscar i BAFTA za kostimografiju, nominacija za Zlatni globus (Ralph Fiennes), nominacija za Europsku filmsku nagradu po glasovima publike