Izložbe

 

ponedjeljak, 19. rujna 2016. – nedjelja, 18. prosinca 2016. ● Muzej grada Zagreba
Izložba "Rudolf Matz" - VELIKI OPUS VEDRINE
Izložba prati njegov umjetnički i životni put od glazbenih početaka, preko značajnih sportskih uspjeha te doprinosa komornom muziciranju, do iznimno zapaženog pedagoškog rada, koji mu je donio svjetski ugled i pozive za članstvo u žiriju na najprestižnijim natjecanjima violončelista.
srijeda, 21. rujna 2016. – nedjelja, 8. siječnja 2017. ● umjetnički paviljon
Izložba - Albert Giacometti - u umjetničnom paviljonu
Djela velikoga virtuoza kiparstva švicarskoga umjetnika Alberta Giacomettija, među kojima i 'Čovjek koji hoda'-  antologijska i jedna od najamblematičnijih skulptura 20. stoljeća, bit će predstavljena na izložbi u Umjetničkome paviljonu koja će zainteresiranoj publici otvoriti vrata 21. rujna ove godine.
ponedjeljak, 26. rujna 2016. – nedjelja, 11. prosinca 2016. ● Arheološki muzej, Zagreb
BLAGO SREDNJEG VIJEKA
Izložba je popraćena panoima na kojima se nalaze opisi kategorija nalaza, opći podaci o izložbi i zbirkama te opisi procesa izrade nakita. Dostupna je i engleska verzija kompjutorske animacije koja prikazuje proces izrade nakita. Autori izložbe su Andrzej Piotrowski, Magdalena Ruszkowska i Joanna Żołkowska, kustosi Odjela za srednji i novi vijek u Državnom arheološkom muzeju u Varšavi.
četvrtak, 13. listopada 2016. – nedjelja, 8. siječnja 2017. ● Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
Ignjat Job - Vatra mediterana
Galerija Klovićevi dvori za listopad 2016. godine priprema retrospektivnu izložbu slikara Ignjata Joba, jedne od najznačajnijih figura hrvatske moderne umjetnosti. Osamdeset godina od umjetnikove smrti i devetnaest godina od posljednje retrospektive u Zagrebu izložbom želimo skrenuti pažnju na najbolje iz opusa ovoga umjetnika što je „slikao i stradavao sa slikarstvom“, opusa koji je razasut po brojnim muzejima i galerijama, ali velikim dijelom zastupljen i u privatnim zbirkama u Hrvatskoj i Srbiji.
četvrtak, 10. studenog 2016. – ponedjeljak, 5. prosinca 2016. ● Galerija Kranjčar, Kaptol 26
Jagoda Buić u Galeriji Kranjčar
Izložba vođena u duhu "Skerco s otpada" otkrila je urođenu ludičku komponentu autorice. Nema dvojbe da se jagoda Buić tvoreći svoje željezne skulpture (svoje objekte i zamišljene figure) zaigrano ponašala i čak zabavljala, no isto tako je nesporno kako je pritom još jednom potvrdila svoje refleksivne i metamedijske sklonosti.
ponedjeljak, 14. studenog 2016. – utorak, 13. prosinca 2016. ● Ulice Ive Mallina 27, Zagreb
Dani Augusta Šenoe
'Kuća Šenoa' u okviru 'Dana Augusta Šenoe' priređuje izložbu osobnih dokumenta i rukopisa Augusta Šenoe - u dva dijela: Od 14. do 26. studenoga može se  razgledati prvi dio izložbe osobnih dokumenata (rođenje, školovanje, služba). Drugi dio izložbe bit će posvećen bolesti i smrti Augusta Šenoe i moći će se pogledati od 28. studenoga do 13. prosinca. 
ponedjeljak, 21. studenog 2016. – četvrtak, 8. prosinca 2016. ● Galerija Vladimir Filakovac, Dubrava 51 a

Izložba slika "Lice grada" Branke Riđički

Mnogi su domaći i europski književnici, umjetnici i pjesnici nerijetko znali primijetiti kako su atmosfera, svjetlo i boje Mediterana ostajali trajno upisani u njihovu (emotivnu) memoriju. Taj duh Mediterana povezan je sa specifičnom arhitekturom i vegetacijom prostora, i specifičnim načinom i kutom pada sunčevih zraka na pejzaž i gradove.
utorak, 22. studenog 2016. – petak, 23. prosinca 2016. ● muzej Mimara
Jedinstveno nakit - izložba Ete Linčir
Eta Linčir u svoju je posvećenost izradi nakita nedvojbeno unijela znanja i iskustva što ih je stekla tijekom školovanja, prenoseći svojim ostvarenjima, u odbljescima i najskrivenijim igrama svjetlosti i sjene, svoje već u mladenačkim danima shvaćene i svladane vještine tvorbe kompozicija i chiaro – scuro prelijeva; studij povijesti umjetnosti nesumnjivo joj je otkrio nepregledno bogatstvo dosega umjetnika koji su stvarali i u nasljedstvo nam ostavljali taj čudesan svijet
utorak, 22. studenog 2016. – nedjelja, 18. prosinca 2016. ● Radnička galerija, Radnička cesta 22
Šime Perić - Osjećaj vedrine
Slikarstvo Šime Perića tijekom svog dugog trajanja prošlo je mnoge značajne stilsko-morfološke faze, od drippinga, preko istraživanja materije prema radikalnom enformelu, do elaboriranja svih mogućih varijanti lirske i organičke apstrakcije.
petak, 25. studenog 2016. – utorak, 13. prosinca 2016. ● Galerija AŽ, Atelieri Žitnjak
Ivan Dujmušić - Oslobađanje od gravitacije
Izložba objedinjuje seriju radova - tekstova ugraviranih na ploče pleksiglasa,sa zvučnom instalacijom u kojoj se ti isti tekstovi čitaju istovremeno na hrvatskom, norveškom, engleskom i njemačkom jeziku. Riječ je o kratkim često kriptičnim tekstovima od jedne rečenice ili nekoliko riječi, proizašlim iz osobne vizure i osobnog umjetničkog iskustva.
subota, 26. studenog 2016. – četvrtak, 15. prosinca 2016. ● Francuski paviljon, Savska 25

"Tjela i stvari, izgubljeno - nađeno" Tina Gverović

Umjetnica je izložbu ostvarila u suradnji s Benom Cainom i Alexisom Taylorom, a instalacija uključuje 6 slika na platnu (Tina Gverović, 200 x 300 cm, akril i gvaš na platnu, 2016.) i audio rad u izvedbi Alexisa Taylora, postavljenog unutar instalacije. Slike i audio element postavljeni su unutar serije skulpturalnih intervencija.

ponedjeljak, 28. studenog 2016. – utorak, 31. siječnja 2017. ● Strossmayerova galerija starih majstora
Slike mrtve prirode u Storssmayerovoj galeriji
Na izložbi je zastupljeno tridesetak slika mrtve prirode nastalih u rasponu od 17. do 20. stoljeća. Osim djela starih majstora iz različitih europskih slikarskih škola, bit će izložena i djela Bele Csikosa Sesije, Otona Glihe, Slavka Šohaja, Vilima Svečnjaka, Ive Šebalja i drugih predstavnika hrvatskoga slikarstva 19. i 20. stoljeća, čije su slike također dio fundusa Strossmayerove galerije. 
utorak, 29. studenog 2016. – nedjelja, 11. prosinca 2016. ● Trg Matice hrvatske 6, Zagreb
Dijana Iva Sesartić - Portreti
Portret, što izvorno znači poprsje neke osobe, je u svim medijima jedan od najzahtjevnijih oblika rada i traži od autora maksimalnu koncentraciju. Kada se radi uživo, traži da umjetnik i model uspostave zajedničku „vibru“, otvore komunikacijski most koji propušta prirodno i opušteno držanje modela s jedne strane, te nenametljivo ali oštro opažanje umjetnika, s druge.
četvrtak, 1. prosinca 2016. – četvrtak, 8. prosinca 2016. ● Zagreb; Oris; Kralja Držislava 3
Izložba Zlatka Ugljena - Preludij
Zlatko Ugljen arhitekt je čiji rad odlikuje dosljedno vješto oblikovanje prostora alatima koje izabire pažljivo čitajući prostor u kojem djeluje. U Oris Kući arhitekture prikazat će se Ugljenov rad u obliku nacrta, skica i maketa koje su nastale kao dio njegovog procesa rada na projektu Bijele džamije u Visokom (koja je i realizirana i dobitnica Aga Khan nagrade za arhitekturu) i natječajnom projektu Katedrale u Mostaru.
četvrtak, 1. prosinca 2016. – subota, 31. prosinca 2016. ● muzej Mimara
Miguel de Cervantes ili želja za životom
Projekt je osmislio i realizirao fotograf Navia, koji uz pomoć 34 fotografije predstavlja vizualno putovanje mjestima i putovima kojima je prošao Miguel de Cervantes tijekom svoga mučnog i nesigurnog života, koji se na stanovit način i s dozom misterioznosti odrazio i u njegovim djelima.
četvrtak, 1. prosinca 2016. – četvrtak, 15. prosinca 2016. ● Studio Josip Račić, Margaretska 3

Hrvatska suvremena medalja u Studiu Moderne galerije

Suvremena hrvatska medaljerska umjetnost u suglasju je s globalnim kretanjima u vizualnim umjetnostima. Apsorbira najnovije umjetničke trendove i umjetnicima omogućuje iskazivanje vlastitog doživljavanja svijeta i stavova prema suvremenim i univerzalnim ljudskim temama preko najrazličitijih oblikovnih sredstava i materijala. Nakon skoro tri desetljeća izložbe suvremenih medaljera u Zagrebu.
četvrtak, 1. prosinca 2016. – utorak, 20. prosinca 2016. ● Galerija Modulor, Centar za kulturu Trešnjevka
Arhitektura kao industriski dizajn
Arhitektonska rješenja Ljubomira Miščevića jasno ukazuju na njegova temeljna opredjeljenja, a to su posvećenost procesima modernizacije i humanizacije prostornog oblikovanja sa čovjekom kao osnovnim polazištem u projektantskoj metodologiji. 
subota, 3. prosinca 2016. – nedjelja, 8. siječnja 2017. ● Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
ARThoc - Akademija likovnih umjetnosti u Galeriji Kolićevi dvori
Tijekom cijelog prosinca u prostorima Galerije Klovićevi dvori održat će se niz aktivnosti: izložbi, radionica, edukacijskih i umjetničkih akcija te predavanja, kojim će Galerija Klovićevi dvori i Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu uspostaviti intenzivniju institucionalnu suradnju.