Izložbe

 

četvrtak, 8. prosinca 2016. – nedjelja, 5. ožujka 2017. ● Hrvatski povijesni muzej, Matoševa 9
Izložba "Ivan Kukuljević Sakcinski - začetak hrvatskog identiteta"
Izložbom se Hrvatski povijesni muzej vraća i u same svoje početke, kao slijednik Narodnog muzeja, za koji je Kukuljević sakupljao i darovao predmete, a koji su pribavljeni na njegov poticaj preko pojedinaca i Družtva za jugoslavensku povestnicu i starine, ili su otkupljeni i nakon njegove smrti ušli u tadašnji Narodni muzej.
utorak, 24. siječnja 2017. – nedjelja, 2. travnja 2017. ● Muzej za umjetnost i obrt
Božica Dea Matasić - In verzija
Svojim intervencijama Božica Dea Matasić stvara muzejsku fantazmagoriju koja progovara o trendu multiplikacije koji doprinosi sve radikalnijim promjenama uvjeta i oblika komunikacije, zahvaćajući sve nivoe društvenosti, od serijske proizvodnje i masovne potrošnje do kloniranja. Tema izložbe je vezana za propitivanje konteksta virtualne prezentacije u paralelnom odnosu s izvornim doživljajem muzejske umjetničke zbirke.
petak, 3. veljače 2017. – nedjelja, 19. ožujka 2017. ● Studio Josip Račić, Margaretska 3
Izložba - Ivan Krstulović - Svijet "Mrtvih priroda"
U Studiju Moderne galerije 'Josip Račić', otvara se izložba slika splitskog slikara Ivana Krstulovića pod nazivom 'Tihi predmeti, zvučni preljevi - Svijet 'Mrtvih priroda'.
Ustanovit ćemo kako je Ivan Krstulović slikar koji se svjesno uklapa u matični tok regionalne i nacionalne baštine, a s dužnim osvrtanjem i priklanjanjem također uz stanovitu liniju sredozemnih obnoviteljskih, pročišćujućih tendencija. 
petak, 10. veljače 2017. – nedjelja, 26. veljače 2017. ● Muzej Mimara
Petra J. Lovreković / izložba Put
Izložba Petre Jeličić Lovreković nema retrospektivni karakter, ali pokazuje temeljna motivska i žanrovska uporišta u određenoj diakroniji, s evidentnom prevlašću pejzaža i urbanih prizora, od Njemačke i Škotske, preko Francuske i Kariba, Španjolske i New Yorka, pa sve do Splita i Zagreba. Bit će to prilika da upoznamo sviježe viđenje znanih i neznanih motiva, te osoban rukopis slikarice na pragu zrelosti.
četvrtak, 16. veljače 2017. – utorak, 28. veljače 2017. ● MSU

"Rađanje fašizma" na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti

Animirani rad 'Rađanje fašizma' Slobodana Tomića, prošlogodišnji laureat programa 'Animation goes MSU!', ostvarenog u suradnji Animafesta Zagreb i Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), prikazuje se do 28. veljače na medijskoj fasadi tog zagrebačkog muzeja.
Slobodan Tomić (1960.) rođen je u Splitu, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1984. godine, na Odsjeku grafike, u klasi Dževada Hoze. 
 
ponedjeljak, 20. veljače 2017. – subota, 25. veljače 2017. ● Galerija Greta
Otvorenje izložbe Ivana Fiolića
U izloženim radovima Fijolić traga za idealnim odnosom postamenta i kipa kroz suprotnosti geometrijske strukturalne linije i organičke forme, piramide i asteroida, tamnog i svjetlucavog, čelika i plastike, velikog i malog, istog, a različitog… u potrazi za cjelinom.
utorak, 21. veljače 2017. – ponedjeljak, 6. ožujka 2017. ● Medvedgradska 2, Zagreb
Otvorenje izložbe Branka Lepena
Kipar oblikujući makete prema sjenama ranijih svjetlosnih radova postupkom uvećanja pretvara petlje u crteže ili ih materijalizira u željeznim reljefima. To su prostorni crteži, nastali manualnim spajanjem ogoljenih i jednostavnih željeznih profila, naglašene linearnosti i krajnje reduciranog volumena, i mase. 
utorak, 28. ožujka 2017. – nedjelja, 14. svibnja 2017. ● Galerija Klovićevi dvori
Željko Senečić - Ulja na platnu, ulja na staklu, pasteli i crteži
Samostalnom izložbom Željka Senečića (1933.), slikara i scenografa, televizijskog, filmskog i kazališnog redatelja, pisca proznih i dramskih tekstova, te scenarista i kolumnista – koju zajednički početkom 2017. pripremaju Galerija Klovićevi dvori i Hrvatski muzej naivne umjetnosti, želi se obilježiti i podsjetiti na 60 godina autorove kontinuirane izlagačke djelatnosti. Projekt je koncipiran kao kritička i antologijska prezentacija, dijelom retrospektivnog karaktera.
četvrtak, 6. travnja 2017. – nedjelja, 14. svibnja 2017. ● Galerija Klovićevi dvori
Nikolina Ivezić - All You need is luck by Nikolina Ivezić
Izložba umjetnice Nikoline Ivezić (Zagreb, 1970.) prepoznatljive po specifičnome pristupu suvremenim temama i materijalima, često svrstavane u pogrešne “ladice” poput pop-arta ili samo s pozicija feminističke likovne kritike predstavit će trideset i pet novih i neizlaganih radova. Radovi su inspirirani povijesnim osobama (više ili manje uspješnim ženama), prethodnim autoričinim preokupacijama i ciklusima slika proizašlih iz životna iskustva umjetnice. 
četvrtak, 6. travnja 2017. – nedjelja, 2. srpnja 2017. ● Galerija Klovićevi dvori
Vasko Lipovac - Retrospektiva
Retrospektivna izložba Vaska Lipovca jedinstveni je događaj kojim će se ovaj umjetnik predstaviti kao osebujna ličnost hrvatskog i europskog modernizma druge polovine 20. stoljeća. Rođen u Boki Kotorskoj, a život i stvaralački vijek proveo u Splitu, Lipovac je utkao duh Mediterana u svoje djelo kao ključnu supstancu.