Izložbe

 

utorak, 17. svibnja 2016. – nedjelja, 30. listopada 2016. ● Hrvatski povijesni muzej

IZLOŽBA *45

Izložba predstavlja ključne povijesne, političke i kulturno-društvene događaje iz 1945. godine kroz četiri tematske cjeline: Prema kraju rata, Kraj rata i poraće, Svakodnevica te Kultura i znanost.

Autorice izložbe su kustosice Hrvatskoga povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar, Ana Filep, Nataša Mataušić i Snježana Pavičić. 
srijeda, 1. lipnja 2016. – nedjelja, 23. listopada 2016. ● Tehnički muzej Nikola Tesla
MOLEKULE KOJE SU PROMIJENILE SVIJET
Izložba Molekule koje su promijenile svijet posvećena je molekulama koje su mijenjale nas život, kulturu i društvene tokove. Uz pomoćstereoskopskog 3D-prikaza strukture molekula te dodatnih informacija prikazani su ne samo njihova izuzetno zanimljiva povijest, svojstva i upotreba veći česti sukobi teorije i primjene, očekivanja i rezultata koji prate tijek znanstvenih otkrića.
ponedjeljak, 13. lipnja 2016. – petak, 30. rujna 2016. ● Tehnički muzej Nikola Tesla
PRIRODA - LABORATORIJ BOJA TRADICIONALNO TEHOLOŠKO ZNANJE
Izložba predstavlja tradicionalno znanje o upotrebi prirodnih bojila mineralnoga, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu.
Svrha istraživanja provedenog za ovu izložbu jest potaknuti sve nas da promatranjem prirode i krajobraza u kojima boravimo budemo svjesni potencijala i vrijednosti baštine na primjeru tradicionalnoga tehnološkog znanja o prirodnim bojama.
četvrtak, 16. lipnja 2016. – nedjelja, 30. listopada 2016. ● Etnografski muzej
SMOTRE FOLKLORA I SIMBOLI IDENTITETA
Studijska etnografska izložba obuhvatit će tri cjeline:
• Folklor i politika (Z. Vitez)
• Iz tradicije - od uporabnog do simboličkog (K. Bušić)
• Narodna nošnja od originala do rekonstrukcije (J. Forjan)
četvrtak, 7. srpnja 2016. – subota, 15. listopada 2016. ● Hrvatski prirodoslovni muzej
Žena i zvijer
Sedma je to u nizu izložaba (Šimunović, Filakovac, Krašković, Dolić, Milenković, Kuliš…) posvećenih akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović (1970. - 2010.) kojima Scena Amadeo i Hrvatski prirodoslovni muzej predstavljaju likovne umjetnike čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom.
Ulaz slobodan!
petak, 15. srpnja 2016. – srijeda, 5. listopada 2016. ● muzej Mimara
Mary Beale: Portret žene
Kustosice: Leila Mehulić i Nika Pavlinek
Fotograf: Ivan Posavec
Dizajn: Nika Pavlinek i Kovačnica 
Ishodište izložbe je portret ljubavnice kralja Charlesa II, vojvotkinje Louise Renée de Penancoet de Kéroualle, koji je naslikala Mary Beale, prva priznata engleska slikarica. Barokno djelo koje se čuva u stalnom postavu Muzeja Mimara izložba povezuje s fotografskim portretima Ivana Posavca. 
petak, 26. kolovoza 2016. 19.00 – nedjelja, 6. studenog 2016. ● Galerija Klovićevi dvori
*Put u vječnost*
Izložbom Put u vječnost želi se po prvi puta o smrti govoriti kao o bitnome egzistencijalnom, društvenom, pa i kulturnome sadržaju na više razina. Muzej grada Zagreba organizirao je prije nekoliko godina vrlo dobru izložbu Mors porta vitae – Smrt vrata života u kojoj su obrađena stara zagrebačka groblja i pogrebi te je njome dotaknuta tema smrti kao dijela naše svakodnevice, pa i kulturne baštine.
četvrtak, 8. rujna 2016. 20:00 – petak, 21. listopada 2016. ● MSU
KAKO ŽIVI NAROD - Kristina Leko
Izložba dokumentira i predstavlja osam posve običnih obitelji iz Hrvatske. To su ljudi koji marljivo rade i razmjerno skromno žive. Nadahnuta je knjigom Rudolfa Bićanića Kako živi narod – Život u pasivnim krajevima iz 1936. godine. Taj je ugledni ekonomist pješice putovao po pasivnim krajevima Hrvatske (što je uključivalo i dijelove BiH) i podrobno bilježio životne prilike i društveno-ekonomske odnose.
subota, 10. rujna 2016. – ponedjeljak, 7. studenog 2016. ● Muzej grada Zagreba
Pozdrav iz Zagreba!
Izložbom Pozdrav iz Zagreba, Muzej grada Zagreba odazvao se pozivu Hrvatske kulturne zajednice u Mainzu, koja slavi dvadesetpetu obljetnicu postojanja. Izložbom se ujedno najavljuje pedeseta obljetnica prijateljstva gradova Zagreb i Mainz, koja se obilježava 2017. godine.
utorak, 13. rujna 2016. – nedjelja, 16. listopada 2016. ● Muzej za umjetnost i obrt
Izložba hrvatskog dizajna 1516
Cilj izložbe je autentično dokumentirati ”trenutak” dizajnerske profesije unutar dvogodišnjeg razdoblja, prostrti pred publiku panoramsku sliku visoko postavljenih profesionalnih standarda te relevantnih tendencija koju želimo zabilježiti kao svojevrsni oslonac i podsjetnik za budućnost. Strogom selekcijom prijavljenih radova izdvaja se i vrednuje najbolje u suvremenom hrvatskom dizajnu, te uspostavlja i održava visoke kvalitativne kriterije i standarde u suvremenoj produkciji.
četvrtak, 15. rujna 2016. 19.00 – subota, 15. listopada 2016. ● Galerija Contra, Frankopanska 22
TANJA DEMAN u Galeriji Contra
Tanja Deman predstavit će se radovima iz dvije vrlo zamijećene serije fotokolaža - Kolektivni narativi (2013.) i Hramovi kulture (2014.). Nakon istraživanja medija kompleksnih svjetlosnih instalacija Tanja Deman se usmjerila na fotografiju, fotokolaž i video, te se u navedenim ciklusima posvetila istraživanju odnosa između urbanih sredina, javnih ustanova i prirode.
ponedjeljak, 19. rujna 2016. – nedjelja, 18. prosinca 2016. ● Muzej grada Zagreba
Izložba "Rudolf Matz" - VELIKI OPUS VEDRINE
Izložba prati njegov umjetnički i životni put od glazbenih početaka, preko značajnih sportskih uspjeha te doprinosa komornom muziciranju, do iznimno zapaženog pedagoškog rada, koji mu je donio svjetski ugled i pozive za članstvo u žiriju na najprestižnijim natjecanjima violončelista.
utorak, 20. rujna 2016. – ponedjeljak, 3. listopada 2016. ● UPUH
Transkripcije suvremene baštine u keramici
Donijevši interpretaciju u mediju keramike, koji je u nastalim transkripcijama vodeći i koji dominira. Koji se međutim u gotovo svih autora voli sinergijski združiti s drugim medijima i materijalima, slijedeći tako aktualnu umjetničku praksu. Gradeći od tih simbiotičkih sklopova, na način suvremenog kiparstva, objekte, skulpture, skulpturalne kompozicije, asamblaže, instalacije, ambijente...
srijeda, 21. rujna 2016. – nedjelja, 8. siječnja 2017. ● umjetnički paviljon
Izložba - Albert Giacometti - u umjetničnom paviljonu
Djela velikoga virtuoza kiparstva švicarskoga umjetnika Alberta Giacomettija, među kojima i 'Čovjek koji hoda'-  antologijska i jedna od najamblematičnijih skulptura 20. stoljeća, bit će predstavljena na izložbi u Umjetničkome paviljonu koja će zainteresiranoj publici otvoriti vrata 21. rujna ove godine.
četvrtak, 22. rujna 2016. – četvrtak, 20. listopada 2016. ● Moderna galerija, Andrije Hebranga 1
Munir Vejzović / Zagrljaj erotike i plastike
Glavninu izložbene građe čine radovi iz slikareva atelijera, a dio ključnih djela nastalih u proteklih desetak godina, uz slike iz fundusa MG.
Izbor građe i kontekstualizaciju Vejzovićeva stvaralaštva potpisuju akademik Tonko Maroević i likovni kritičari Nikola Albaneže i Milan Bešlić.
četvrtak, 22. rujna 2016. – utorak, 4. listopada 2016. ● HDD galerija. Boškovićeva 18
Život umjetnosti - 50 godina
Izložba na jednom mjestu predstavlja nekoliko međusobno prepletenih narativa. Kronološki prikaz u prostoru donosi najvažnije podatke o strukturi uredništava i promjenama u uređivačkoj koncepciji časopisa od 1966. do danas, čineći svojevrsnu skicu portreta časopisa kroz vrijeme. Posebno su naznačeni i dizajneri i umjetnici koji su Život umjetnosti oblikovali tijekom pedeset godina, uključujući Mihajla Arsovskog, Antu Kuduza, Eugena Fellera...
četvrtak, 22. rujna 2016. – nedjelja, 9. listopada 2016. ● Muzej za umjetnost i obrt
Rusija: Život, mjesta, trenuci
Prikazati Rusiju drugačijom od one kakva je prikazana u turističkim vodičima san je mnogih fotografa. Fotografirati prirodu i ljude načinom koji se razlikuje od uobičajenog uspijeva samo pojedincima. Tim Russia Beyond The Headlines prikupio je 30 neobičnih fotografija ruskih i inozemnih fotografa koje prikazuju jedinstvene životne trenutke, fantastična mjesta i zanimljiva lica Rusije. Kustosica izložbe je Dunja Nekić.
četvrtak, 22. rujna 2016. – petak, 7. listopada 2016. ● Institut za suvremenu umjetnost
Maja Rožman u Institutu za suvremenu umjetnost
U središtu njezinog interesa su važnost procesa stvaranja, te percepcija i recepcija umjetničkih djela. U radu se koristi raznim medijima, crtežom, fotografijom, videom i zvukom, koji su često nadogradnja akcijama i drugim njezinim nastupima uživo.
ponedjeljak, 26. rujna 2016. – nedjelja, 11. prosinca 2016. ● Arheološki muzej, Zagreb
BLAGO SREDNJEG VIJEKA
Izložba je popraćena panoima na kojima se nalaze opisi kategorija nalaza, opći podaci o izložbi i zbirkama te opisi procesa izrade nakita. Dostupna je i engleska verzija kompjutorske animacije koja prikazuje proces izrade nakita. Autori izložbe su Andrzej Piotrowski, Magdalena Ruszkowska i Joanna Żołkowska, kustosi Odjela za srednji i novi vijek u Državnom arheološkom muzeju u Varšavi.