Izložbe

 

četvrtak, 5. siječnja 2017. – nedjelja, 31. prosinca 2017. ● Hrvatski prirodoslovni muzej, Demetrova 1
Miocen sjeverne Hrvatske (Od blata do zlata)
Izložba prikazuje promjene na prostoru sjeverne Hrvatske kroz dug vremenski period od gotovo 20 milijuna godina, tijekom kojeg se neprestance mijenjao izgled ovog područja. Promijenili su se tako za vrijeme donjeg, srednjeg i gornjeg miocena brojni krajolici, među kojima dominiraju različiti morski okoliši, bočata i slatkovodna jezera, isprepletene rijeke i močvare i, rjeđe, kopneni okoliši. 
utorak, 13. lipnja 2017. – četvrtak, 1. veljače 2018. ● Hrvatski prirodoslovni muzej, Demetrova 1
Zašto je pčela važnija od čovjeka? 
Izložba je nastala u suradnji Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, Hrvatskog pčelarskog saveza, Veterinarskog i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
srijeda, 5. srpnja 2017. – petak, 26. siječnja 2018. ● Državni arhiv u Zagrebu, Opatička 29
Fakultetsko dobro Maksimir
 Izložbom o fakultetskom dobru u Maksimiru javnosti su se predstavili zanimljivi primjerci dokumenata iz katastarske, zemljišnoknjižne, kartografske i građevinske dokumentacije sadržane u arhivskim fondovima i zbirkama Državnog arhiva u Zagrebu.
četvrtak, 14. rujna 2017. – nedjelja, 7. siječnja 2018. ● Galerija Klovićevi dvori
Vasko Lipovac - Retrospektiva
Retrospektivna izložba Vaska Lipovca jedinstveni je događaj kojim će se ovaj umjetnik predstaviti kao osebujna ličnost hrvatskog i europskog modernizma druge polovine 20. stoljeća. Rođen u Boki Kotorskoj, a život i stvaralački vijek proveo u Splitu, Lipovac je utkao duh Mediterana u svoje djelo kao ključnu supstancu.
četvrtak, 5. listopada 2017. – nedjelja, 14. siječnja 2018. ● Umjetnički paviljon, Trg kralja Tomislava 22
Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght.
Riječ je o projektu koji za cilj ima predstaviti publici ponajbolja djela iz zbirke Fundacije Marguerite i Aimé Maeght, jedne od globalno važnih privatnih fundacija moderne i suvremene umjetnosti, smještene u gradiću Saint-Paul-de-Vence, u blizini Nice (Francuska). Izložbu čini 25 autora - predstavnici kubizma, ekspresionizma, apstraktne umjetnosti i fantastične umjetnosti, odnosno predstavnici različitih umjetničkih pravaca modernizma 20. stoljeća.
ponedjeljak, 20. studenog 2017. – utorak, 20. ožujka 2018. ● Meštrovićev paviljon, Trg žrtava fašizma 16
Nikola Tesla - Mind from the Future
Ovaj doživljajni futuristički spektakl na tragu vizije Nikole Tesle predstavlja desetogodišnji autorski rad svjetski priznate i nagrađivane autorice Helene Bulaje Madunić, kao i grupe međunarodnih umjetnika koji djeluju na području sinergije znanosti i umjetnosti spajajući film, animaciju, video umjetnost i tehničke inovacije.
utorak, 21. studenog 2017. – nedjelja, 17. prosinca 2017. ● Gliptoteka HAZU
Zlatko Bourek: Slike
Motivi Bourekovih slika ostaju nepromijenjeni. Inspiracija mu je oduvijek njegova rodna Slavonija – rijeke Drava, Dunav, Vuka, Orljava, čiklovi, poplave, ratna stradanja...
Ovim temama Bourek pristupa na svoj karakterističan način. Duhovito, s elementima erotike i ironije, prikazuje svijet onako kako ga sam vidi - jednostavno, iskreno, s nostalgijom, ali i nadom u svjetliju budućnost.
subota, 25. studenog 2017. – nedjelja, 4. veljače 2018. ● MSU
Dijalog (oblik odgovora) - Yane Čalovski i Hristina Ivanoska
Izložba okuplja radove, ili dijelove radova realizirane za neke druge institucionalne prostore (poput Makedonskog paviljona, 56. Bijenale u Veneciji, 2015; Malmö Konstmuseum, 2015; Bauhaus Foundation Dessau, 2015; i Sculpture Space, NY, 2016), koje umjetnici rearanžiraju in-situ, stvarajući nove i privremene kontekstualne okvire.
srijeda, 29. studenog 2017. – nedjelja, 25. veljače 2018. ● Muzej grada Zagreba, Opatička 20
Trešnjevka - prostor i ljudi
Izložba je dio četvrte etape višegodišnjeg interdisciplinarnog projekta Zagrebački kvartovi koji je započeo 2009. U četvrtoj dionici Projekta izložba se bavi zagrebačkom periferijom i njezinom preobrazbom od druge polovine 19. stoljeća do danas.
utorak, 5. prosinca 2017. – nedjelja, 18. veljače 2018. ● MUO

Izložba ''Balet i strast - donacija Jelka Yureshe''

Priča o dječaku rođenom u skromnoj zagrebačkoj obitelji pod imenom Željko Jureša koji je sa svojom životnom i plesnom partnericom Belindom Wright obišao zemaljsku kuglu i postao princem baletnih čarolija. 
četvrtak, 14. prosinca 2017. – nedjelja, 28. siječnja 2018. ● Galerija Klovićevi dvori
Zdenko Bašić - Vjetrove sjene

Izložba Zdenka Bašića, dobitnika Velike nagrade Šestog Hrvatskog biennala ilustracije.

petak, 15. prosinca 2017. – subota, 20. siječnja 2018. ● Radnička galerija, Radnička cesta 22
Marija Koruga: Obična promatračica
Slikanjem umjetnica, Koruga uspijeva woolfovski prodrijeti u pozadinske mehanizme   rada odabranih umjetnica: Wangechi Mutu, Niki de SaintPhalle, Yayoi Kusame, kolektiva Guerilla Girls i Judy Chicago. Korugin proces stvaranja umjetnica na platnu preobražava se u njihovo inicijalno stvaralaštvo kroz proučavanje i prizivanje njihovog procesa rada kroz vlastiti medij – akvarel i akril.
petak, 15. prosinca 2017. – nedjelja, 17. prosinca 2017. ● Mala dvorana Pogona Jedinstvo
To bi mogla biti zajednica
Pogon Kon-Tiki nas poziva na putovanje koje ponovno otkriva ovo zaboravljeno obećanje, istražujući neizvjesne odnose između fizikalnih / digitalnih prostora i komunalnog života.
utorak, 19. prosinca 2017. – nedjelja, 28. siječnja 2018. ● MUO
Na iglama - modni dizajn Igora Galaša
Topla i inspirirajuća adventska izložba predstavit će impresivne pletene, unikatne kreacije mladog hrvatskog, talentiranog i svjetski nagrađivanog modnog dizajnera Igora Galaša. Izložba će Vas uvesti u svijet čarobne igre pletiva predstavljajući autorov dugogodišnji opus unikatnih kreacija u pletivu u više od 80 predmeta, odjeće i nacrta iz nagrađivanih kolekcija od 2006. do 2012. godine. 
utorak, 19. prosinca 2017. ● Tiflološki muzej
Zaustavljeni pokret
Izložba „Zaustavljeni pokret“ osamnaesta je samostalna izložba gluhoslijepe kiparice Sanje Fališevac te druga u Tiflološkom muzeju. Ovom izložbom Tiflološki muzej, ujedno, obilježava 40. obljetnicu svoje Taktilne galerije, koju od 1978. godine čini neprekinuti niz izložbi na kojima je posjetiteljima dopušteno dodirivati izloške.
petak, 26. siječnja 2018. ● Moderna Galerija
Kolekcija Kallay
Na Noć muzeja 2018. otvara se izložba radova iz Kolekcije Kallay. Na izložbi će biti predstavljeno više od 75 autora i 100 radova iz razdoblja hrvatske moderne i avangardne umjetnosti.