Izložbe

 

utorak, 25. veljače 2014. 19:00 – nedjelja, 27. travnja 2014. ● Muzej za umjetnost i obrt
Radovan Tajder Arhitektura / Arhitekt
Velika retrospektivna izložba arhitekta Radovana Tajdera predstavlja 44 godine njegovog rada. U samom nazivu Arhitektura/Arhitekt govori da nije riječ o običnoj arhitektonskoj izložbi. Neće biti pokazani samo projekti i kuće, već će se moći pratiti njihov nastanak kroz skice, slobodne crteže, bilješke, a uz to će se predstaviti i osoba: arhitekt.

srijeda, 12. ožujka 2014. 20:00 – subota, 10. svibnja 2014. ● Galerija Nova, Teslina 7
To ti je politička ekonomija, budalo
Globalizacija, privatizacija, fleksibilno radno vrijeme, deregularizirana tržišta; trideset godina neoliberalnog kapitalizma dovelo je većinu svjetskih vlada do toga da potpuno ili djelomično napuste ulogu koju su dotad imale, ulogu arbitra između sigurnosti većine i profita koji ubire korporativni sektor. Izlažu: Zanny Begg i Oliver Ressler, Filippo Berta, Libia Castro i Ólafur Ólafsson, Julia Christensen, Paolo Cirio, Field Work...

četvrtak, 27. ožujka 2014. 20:00 – nedjelja, 25. svibnja 2014. ● Klovićevim dvori, Jezuitski trg
Klasični Rim na tlu Hrvatske: arhitektura, urbanizam, skulptura
Izložba Klasični Rim na tlu Hrvatske: arhitektura, urbanizam, skulptura predstavlja sintezu onoga najznačajnijeg što nam je razdoblje antičkog Rima ostavilo u nasljeđe. Na jednome mjestu će biti prikazano oko 150 artefakata iz razdoblja klasične rimske prisutnosti na našem teritoriju (tadašnje rimske provincije Dalmatia, Pannonia i Histria) koji su razasuti po mnogim hrvatskim muzejskim institucijama.

četvrtak, 27. ožujka 2014. 19:00 – nedjelja, 18. svibnja 2014. ● Muzej za umjetnost i obrt
Dnevnici snoviđenja - Ostavština Virgilija Nevjestića
Ovo je zložba koja predstavlja specifičan pregled opusa jednog od najvećih grafičara dvadesetog stoljeća. Nakon Nevjestićeve smrti 2009. godine, cjelokupan sadržaj njegovog pariškog ateliera dopremljen je u Zagreb te je sada po prvi puta izložen. Majstor grafike, slikar i pjesnik, Virgilije Nevjestić predstavljen je s tristotinjak grafika, crteža, ulja na platnu, pastela, akvarela i keramike...

četvrtak, 27. ožujka 2014. 19:00 – utorak, 30. rujna 2014. ● Tehnički muzej
Vama na usluzi: Umjetnost i svijet rada
Ova izložba otvara nov prostor umjetničkog diskursa, uključuje tehnologiju i umjetnost u dijalog i analizira aspekte rada u kontekstu aktualne ekonomske i društvene krize u Centralnoj i Istočnoj Europi. Umjetnički radovi na izložbi prikazuju različite pristupe ubrzanoj transformaciji procesa rada, s posebnim interesom za utjecaj mehanizacije i automatizacije na naše živote.

petak, 28. ožujka 2014. 20:00 – nedjelja, 27. travnja 2014. ● MSU
Izložba T-HTnagrada@msu.hr
Na natječaj T-HTnagrada@msu.hrove su godine pristigla 203 rada, a stručno povjerenstvo u sastavu: Anne Barlow, Leonida Kovač, Dalibor Martinis, Toni Meštrović, Snježana Pintarić, Igor Španjol, Leila Topić, odabralo je 16 radova/umjetnika za ovogodišnju izložbu. Najviše pristiglih radova su multimedijske instalacije i video radovi, ali zanimljivo je da ima i mnoštvo radova u mediju slikarstva, crteža, grafike i fotografije.

petak, 28. ožujka 2014. 19:00 – nedjelja, 29. lipnja 2014. ● Arheološki muzej, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19
Darovi zemlje - neolitik između Save, Drave i Dunava
Želja autora je prikazati prva trajna naselja na području sjeverne Hrvatske i naglasiti njihovu međuovisnost i komunikaciju s ostalim dijelovima europskog kontinenta te kontinuitet naseljavanja, od prvih sjedilačkih zajednica koje su živjele od poljoprivrede i zemlje na kojoj žive.

utorak, 1. travnja 2014. 19:30 – četvrtak, 15. svibnja 2014. ● Radnička galerija, Radnička cesta 22
Tomo Savić Gecan: Bez naziva
Izložba je otvorena do 15. 5. 2014.
Od ponedjeljka do subote: 10 - 18 sati, nedjeljom: 10 - 14 sati

četvrtak, 3. travnja 2014. 19:00 – subota, 31. svibnja 2014. ● Muzej grada Zagreba, Opatička 20
Maksimir - povijest i kvartovski simboli
Izložba predstavlja povijest kvarta Maksimira, čiji je ubrzani razvoj započeo 1900. godine kada je Maksimir pripojen Zagrebu. Neke od tema izložbe su izgradnja i arhitektura, društveni i kulturni život te malo poduzetništvo i privreda. Uz predmete koje su posudili stanovnici kvarta Maksimir, kao i razne institucije, izloženi su i mnogi predmeti te fotografije iz bogatog fundusa Muzeja grada Zagreba.

ponedjeljak, 7. travnja 2014. 20:00 – petak, 25. travnja 2014. ● Galerija Vladimir Bužančić
Damir Babić: Tko je protjerao tišinu? Srca venu
Nove figurativne slike u jednakoj mjeri kao i ranije apstraktne karakterizira perfekcionizam izvedbe i zaokruženost teme u ciklus, ali ih odlikuje posve originalna nadrealna i metafizička atmosfera ostvarena kroz odnos minuciozno, gotovo hiperrealistično slikanih figurativnih motiva i nemimetičke upotrebe boje, stvarajući tako slike posve osobnog stila i začudnog karaktera.

utorak, 8. travnja 2014. 19:00 – subota, 10. svibnja 2014. ● HDLU
Peter Lindbergh: The Unknown & Images of Women
Izložbeni radovi, čiji će zagrebački postav osmisliti sam Lindbergh, odabrani su iz dvaju zasebnih umjetničkih serija Images of Women i The Unknown. Osim fotografija, izložba će u jednom svoj dijelu sadržavati i video instalaciju koju je sam umjetnik, inspiriran upravo arhitekturom galerije, ekskluzivno prilagodio za svoju zagrebačku izložbu.

srijeda, 9. travnja 2014. 19:00 – utorak, 20. svibnja 2014. ● Kabinet grafike HAZU
Ivan Picelj: retrospektiva grafike
Ivan Picelj antologijsko je ime geometrijske apstrakcije u Hrvatskoj i stožerna figura hrvatske grafičke umjetnosti druge polovine 20. stoljeća. Njegov bogati opus, respektabilan je multimedijski kompleks ostvaren u duhu neokonstruktivizma, u područjima slikarstva, kiparstva, crteža, grafike i grafičkoga dizajna.

četvrtak, 10. travnja 2014. 19:00 – četvrtak, 8. svibnja 2014. ● Gliptoteka HAZU
Boris Bućan: Prizori iz suvremenog života
Izložbom Prizori iz suvremenog života umjetnik Boris Bućan pedstaviti će novi ciklus slika nastalih 2013./2014.
Odabir slika i likovni postav: Vera Horvat Pintarić. Tijekom trajanja izložbe moći će se po promotivnoj cijeni kupiti knjiga akademkinje Vere Horvat Pinarić: Boris Bućan- Prizori iz suvremenog života.

utorak, 15. travnja 2014. 19:00 – nedjelja, 1. lipnja 2014. ● Umjetnički paviljon
NASTA ROJC - kritička retrospektiva
Kritička retrospektivna izložba Naste Rojc objedinit će 125 vrhunskih djela ove slikarice, posuđenih iz prestižnih hrvatskih likovnih institucija poput Moderne galerije u Zagrebu, Muzeja grada Zagreba, Gradskog muzeja Bjelovar, kao i Zbirke Hrvatske slikarice rođene u 19. stoljeću u vlasništvu Grada Zagreba te mnogobrojna djela iz privatnih zbirki među kojima i iz Zbirke dr. sc. Josipa Kovačića.

utorak, 15. travnja 2014. 19:00 – subota, 31. svibnja 2014. ● Muzej grada Zagreba, Opatička 20
Slavka Pavić: fotografije
Slavka Pavić jedna je od najvažnijih hrvatskih fotografkinja druge polovine dvadesetog stoljeća. Fotografirati je započela pedesetih godina, u vremenu rasta interesa za fotografiju i njezinog potvrđivanja kao autonomne umjetnosti u Hrvatskoj. Tada se na nagovor supruga, fotografa Milana Pavića učlanila u Fotoklub Zagreb.

srijeda, 16. travnja 2014. 19:00 – nedjelja, 4. svibnja 2014. ● Gliptoteka HAZU
Nikola Vrljić: Cirkus!
Na izložbi u Gliptoteci HAZU bit će izloženo tridesetak radova, skulptura i crteža, kroz koje umjetnik istražuje odmak od uobičajenih i skladnih ljudskih proporcija. Stvaranjem novog sklada odnosno nalaženjem harmonije u disharmoniji, Vrljić traži nadrealno u realnom, stvarajući ciklus simpatičnih, ležernih, ali upečatljivih skulptura, osebujnih likova koji su svi redom 'poispadali' iz šatora nekog tematski neodređenog cirkusa.

srijeda, 16. travnja 2014. 19:00 – nedjelja, 15. lipnja 2014. ● Klovićevim dvori, Jezuitski trg
Strukture nevidljivog
Marine Antony, Mirjana Vodopija, Elias Crespin, Tommi Grönlund & Petteri Nisunen, Isabelle Sordage, Martina Kramer, Pierre Gallais i Ivana Franke, na poseban način – izložbenim postavom i kroz prateća događanja - predložiti će odgovore na pitanje: Kako pristupiti nepoznatom, granicama znanja, spoju materijalnog i nematerijalnog svijeta u ljudskoj svijesti?

četvrtak, 17. travnja 2014. 19:00 – petak, 25. travnja 2014. ● Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14
Camera obscura
Izložba najavljuje Svjetski dan pinhole fotografije (kamere opskure) koji se obilježava posljednje nedjelje u travnju. Ove godine izlažu: Stanko Abadžić, Zoran Alajbeg, Janko Belaj, Hrvoje Grgić, Ivica Kiš, Mario Majcan, Anto Magzan, Alan Matuka, Igor Šeler, Zvonimir Tanocki i Siniša Uštulica. Radove je odabrao žiri u sastavu: Ivica Kiš, Alan Matuka i Tomislav Rastić.

četvrtak, 17. travnja 2014. 19:00 – petak, 25. travnja 2014. ● Galerija Kopjar, Gundulićeva 11
Izet Đuzel: Staništa voda
Nove slike velikih formata dopuštaju apartnu širinu namaza kistom, gdje koloristička ploha živi - naizgled  paradoksalno - lazurnom  pastoznošću. Sve se zgusnulo, ali i razlilo u znak vode, u njen životvoran i prkosan tijek. Na Ðuzelovim velikim platnima vode su furiozne  i  vehementno brze, bilo da su prikazane u trenu svoga horizontalnog moćnog pohoda ili kaskadnog vertikalnog krešenda.

petak, 18. travnja 2014. 19:00 – petak, 2. svibnja 2014. ● Galerija Inkubator
Maja Kirovska: Temperature, Circulation, Gravitation
Umjetnička praksa Maje Kirovske usmjerena je istraživanju i korištenju različitih medija poput instalacije, skulpture, videa, performansa, grafike, slikarstva, crteža i filma, a u svojim se radovima također najčešće odlučuje za kombinaciju istih, rijetko oblikujući rad u samo jednome mediju.

petak, 18. travnja 2014. 19:00 – nedjelja, 18. svibnja 2014. ● Arheološki muzej, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19
Od pintadera do prehrane
Na arheološkim lokalitetima diljem Hrvatske pronađen je manji broj pintadera, a na području Istre zasad znamo za svega tri. Prilikom posjeta izložbi otkrit ćete Što su to pintadere? te dobiti informacije o njihovom porijeklu, mogućoj namjeni, tipologiji, proizvodnji, rasprostranjenosti i drugim aspektima pintadera.

utorak, 22. travnja 2014. 20:00 – subota, 26. travnja 2014. ● Greta, Ilica 92
Igor Kuduz: ZG - KC - ZG
Ista relacija. Isti dani u tjednu. Isti polasci i dolasci. Isti vlakovi i kupei. Iste situacije.U istom društvu. Ili sâm. Godinu dana. Do sad.

srijeda, 23. travnja 2014. 19:00 – srijeda, 28. svibnja 2014. ● Atelje Žitnjak, Žitnjak 53
Davor Sanvincenti: Prije prvog svijetla
Serija fotografija Before the first Light (Prije prvog svjetla) započeta 2011 godine svoju inspiraciju pronalazi u stihu Stéphana Mallarméa: Le vierge, le vivace et le bel aujourd'hui ... (Nevin, živ i u svojoj ljepoti danas) te se provodi kao cjeloživotni projekt/serija. Autor crno-bijelim polaroidima nastaje uloviti nepoznati komadić krajolika prije nego što ga obasja prva zraka sunca, na bilo kojem kontinentu, bilo kojoj lokaciji u svijetu gdje se zatekne.

četvrtak, 24. travnja 2014. 19:00 – srijeda, 7. svibnja 2014. ● Knjižara Matice hrvatske
Matej Knežević: Pazi, lomljivo!
Matej Knežević ciklusom pod naslovom Handle with Care (Pazi, lomljivo!) dokumentaristički bilježi novi životni ciklus u kojemu se našao kao mladi roditelj. Odlučio je ispripovijedati svu draž te uloge na svoj način, istovremeno nam razotkrivajući vlastite strahove pred krhkošću i čudom novoga života.

petak, 25. travnja 2014. 19:00 – četvrtak, 15. svibnja 2014. ● MSU
Haunting Monumentality
Kroz radove petorice mađarskih umjetnika mlađeg naraštaja izložba Haunting Monumentality analizira funkciju i djelovanje društvenog sjećanja. Adrián Kiss, Márton Nemes, Péter Puklus, Péter Szabó i Ádám Ulbert, kroz različite medije, napuštaju uvriježene formalne karakteristike kakve očekujemo kada govorimo o monumentalnosti tipičnoj za javnu komemorativnu plastiku.

petak, 25. travnja 2014. 19:00 – petak, 16. svibnja 2014. ● Galerija Događanja, KC Pešćenica
Vesna Šmigovec Gregurić: Vrt života
Svojom novom izložbom, vedrom ambijentalnom instalacijom koju čine predimenzionirane sjemenke od eko-kože i video-projekcija, kiparica Vesna Šmigovec Gregurić kreativno je ispunila cijeli prostor galerije. Rasplesana Vesnina instalacija evidentan je izraz slavljenja života i njegove neprekidne i neobuzdane stvaralačke snage.

subota, 26. travnja 2014. 19:00 – četvrtak, 15. svibnja 2014. ● Muzej Mimara
Bajkovita čipka Rusije
Izložba Bajkovita čipka Rusije priča je o vologodskoj čipki na batiće, najpoznatijoj čipki Rusije koja ima status nacionalnog kulturnog dobra. Među izlošcima  iz  fundusa  zbirke  Vologodskog državnog muzeja uz panoe  sa čipkama nalaze  se i odjevni predmeti, ukrasni prekrivači i stoljnjaci. Uzorci su rađeni prema predlošcima poznatih slikara čime se stvara ozračje čipkaste čarobne bajke.