Izložbe

 

ponedjeljak, 28. studenog 2016. – utorak, 31. siječnja 2017. ● Strossmayerova galerija starih majstora
Slike mrtve prirode u Storssmayerovoj galeriji
Na izložbi je zastupljeno tridesetak slika mrtve prirode nastalih u rasponu od 17. do 20. stoljeća. Osim djela starih majstora iz različitih europskih slikarskih škola, bit će izložena i djela Bele Csikosa Sesije, Otona Glihe, Slavka Šohaja, Vilima Svečnjaka, Ive Šebalja i drugih predstavnika hrvatskoga slikarstva 19. i 20. stoljeća, čije su slike također dio fundusa Strossmayerove galerije. 
četvrtak, 8. prosinca 2016. – nedjelja, 5. ožujka 2017. ● Hrvatski povijesni muzej, Matoševa 9
Izložba "Ivan Kukuljević Sakcinski - začetak hrvatskog identiteta"
Izložbom se Hrvatski povijesni muzej vraća i u same svoje početke, kao slijednik Narodnog muzeja, za koji je Kukuljević sakupljao i darovao predmete, a koji su pribavljeni na njegov poticaj preko pojedinaca i Družtva za jugoslavensku povestnicu i starine, ili su otkupljeni i nakon njegove smrti ušli u tadašnji Narodni muzej.
utorak, 13. prosinca 2016. – nedjelja, 29. siječnja 2017. ● Muzej za umjetnost i obrt
Matko Vekić - orijenta(liza)cija
Orijenta(liza)cija je novi ciklus slika Matka Vekića, a čine ga dvije tematske cjeline – Džihad i Maska slike božje. Iako naizgled nemaju zajednički nazivnik, povezuje ih umjetnikov slikarski izraz budući da paralelno nastaju, prožimaju se i razvijaju.
petak, 13. siječnja 2017. – nedjelja, 22. siječnja 2017. ● Galerija Bačva, Trg žrtava fašizma 16
Pavle Pavković - Sigurni rizici
Pavlovi junaci potječu također iz dubina, onih manje ili više dokumentiranih područja informacijskog kozmosa i košmara mreže svih mreža. On stvara repozitorij, odlagalište prizora, slika i memova prikupljenih po društvenim mrežama, digitalnim kanalima i opskurnim i tamnim zakutcima interneta. U daljnjem slikarskom procesu on je taj koji ponovno ispisuje njihove priče.
utorak, 17. siječnja 2017. – nedjelja, 5. veljače 2017. ● HDLU, Trg žrtava fašizma 16
Anton Franz Höger – Ravnoteža
Izložba predstavlja presjek Högerovog stvaralaštva od 2003. godine pa sve do danas, a riječ je o umjetninama visoke procijenjene vrijednosti koje su već izlagane u prestižnim galerijama u Montrealu, New Yorku, Münchenu, Nürnbergu i drugim gradovima.
Selektor i kustos ovog iznenađenja za domaću publiku je Željko Marciuš, a izložba je ostvarena suradnjom HDLU-a i producentske kuće Henry Stag Art Management.
četvrtak, 19. siječnja 2017. – nedjelja, 5. veljače 2017. ● Muzej Mimara
Zbirka - Danijel Režek
Zbirka je usredotočena na jedan animalistički motiv – na bika, i po tome je jedinstvena u hrvatskoj kulturi. Isto tako valja kazati kao jednu od temeljnih značajki ZBIRKE REŽEK da je koncipirana samo na jednom motivu kojega je ovaj ugledni gospodarstvenik strpljivo skupljao na svojim brojnim poslovnim putovanjima diljem svijeta: Kina, Rusija, Kazahstan…ili pak iz Afrike, Južne i Sjeverne Amerike, Europe...
utorak, 24. siječnja 2017. – nedjelja, 2. travnja 2017. ● Muzej za umjetnost i obrt
Božica Dea Matasić - In verzija
Svojim intervencijama Božica Dea Matasić stvara muzejsku fantazmagoriju koja progovara o trendu multiplikacije koji doprinosi sve radikalnijim promjenama uvjeta i oblika komunikacije, zahvaćajući sve nivoe društvenosti, od serijske proizvodnje i masovne potrošnje do kloniranja. Tema izložbe je vezana za propitivanje konteksta virtualne prezentacije u paralelnom odnosu s izvornim doživljajem muzejske umjetničke zbirke.
utorak, 28. ožujka 2017. – nedjelja, 14. svibnja 2017. ● Galerija Klovićevi dvori
Željko Senečić - Ulja na platnu, ulja na staklu, pasteli i crteži
Samostalnom izložbom Željka Senečića (1933.), slikara i scenografa, televizijskog, filmskog i kazališnog redatelja, pisca proznih i dramskih tekstova, te scenarista i kolumnista – koju zajednički početkom 2017. pripremaju Galerija Klovićevi dvori i Hrvatski muzej naivne umjetnosti, želi se obilježiti i podsjetiti na 60 godina autorove kontinuirane izlagačke djelatnosti. Projekt je koncipiran kao kritička i antologijska prezentacija, dijelom retrospektivnog karaktera.
četvrtak, 6. travnja 2017. – nedjelja, 14. svibnja 2017. ● Galerija Klovićevi dvori
Nikolina Ivezić - All You need is luck by Nikolina Ivezić
Izložba umjetnice Nikoline Ivezić (Zagreb, 1970.) prepoznatljive po specifičnome pristupu suvremenim temama i materijalima, često svrstavane u pogrešne “ladice” poput pop-arta ili samo s pozicija feminističke likovne kritike predstavit će trideset i pet novih i neizlaganih radova. Radovi su inspirirani povijesnim osobama (više ili manje uspješnim ženama), prethodnim autoričinim preokupacijama i ciklusima slika proizašlih iz životna iskustva umjetnice. 
četvrtak, 6. travnja 2017. – nedjelja, 2. srpnja 2017. ● Galerija Klovićevi dvori
Vasko Lipovac - Retrospektiva
Retrospektivna izložba Vaska Lipovca jedinstveni je događaj kojim će se ovaj umjetnik predstaviti kao osebujna ličnost hrvatskog i europskog modernizma druge polovine 20. stoljeća. Rođen u Boki Kotorskoj, a život i stvaralački vijek proveo u Splitu, Lipovac je utkao duh Mediterana u svoje djelo kao ključnu supstancu.