Izložbe

 

utorak, 17. svibnja 2016. – nedjelja, 30. listopada 2016. ● Hrvatski povijesni muzej

IZLOŽBA *45

Izložba predstavlja ključne povijesne, političke i kulturno-društvene događaje iz 1945. godine kroz četiri tematske cjeline: Prema kraju rata, Kraj rata i poraće, Svakodnevica te Kultura i znanost.

Autorice izložbe su kustosice Hrvatskoga povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar, Ana Filep, Nataša Mataušić i Snježana Pavičić. 
srijeda, 1. lipnja 2016. – nedjelja, 23. listopada 2016. ● Tehnički muzej Nikola Tesla
MOLEKULE KOJE SU PROMIJENILE SVIJET
Izložba Molekule koje su promijenile svijet posvećena je molekulama koje su mijenjale nas život, kulturu i društvene tokove. Uz pomoćstereoskopskog 3D-prikaza strukture molekula te dodatnih informacija prikazani su ne samo njihova izuzetno zanimljiva povijest, svojstva i upotreba veći česti sukobi teorije i primjene, očekivanja i rezultata koji prate tijek znanstvenih otkrića.
četvrtak, 16. lipnja 2016. – nedjelja, 30. listopada 2016. ● Etnografski muzej
SMOTRE FOLKLORA I SIMBOLI IDENTITETA
Studijska etnografska izložba obuhvatit će tri cjeline:
• Folklor i politika (Z. Vitez)
• Iz tradicije - od uporabnog do simboličkog (K. Bušić)
• Narodna nošnja od originala do rekonstrukcije (J. Forjan)
petak, 26. kolovoza 2016. 19.00 – nedjelja, 6. studenog 2016. ● Galerija Klovićevi dvori
*Put u vječnost*
Izložbom Put u vječnost želi se po prvi puta o smrti govoriti kao o bitnome egzistencijalnom, društvenom, pa i kulturnome sadržaju na više razina. Muzej grada Zagreba organizirao je prije nekoliko godina vrlo dobru izložbu Mors porta vitae – Smrt vrata života u kojoj su obrađena stara zagrebačka groblja i pogrebi te je njome dotaknuta tema smrti kao dijela naše svakodnevice, pa i kulturne baštine.
subota, 10. rujna 2016. – ponedjeljak, 7. studenog 2016. ● Muzej grada Zagreba
Pozdrav iz Zagreba!
Izložbom Pozdrav iz Zagreba, Muzej grada Zagreba odazvao se pozivu Hrvatske kulturne zajednice u Mainzu, koja slavi dvadesetpetu obljetnicu postojanja. Izložbom se ujedno najavljuje pedeseta obljetnica prijateljstva gradova Zagreb i Mainz, koja se obilježava 2017. godine.
ponedjeljak, 19. rujna 2016. – nedjelja, 18. prosinca 2016. ● Muzej grada Zagreba
Izložba "Rudolf Matz" - VELIKI OPUS VEDRINE
Izložba prati njegov umjetnički i životni put od glazbenih početaka, preko značajnih sportskih uspjeha te doprinosa komornom muziciranju, do iznimno zapaženog pedagoškog rada, koji mu je donio svjetski ugled i pozive za članstvo u žiriju na najprestižnijim natjecanjima violončelista.
srijeda, 21. rujna 2016. – nedjelja, 8. siječnja 2017. ● umjetnički paviljon
Izložba - Albert Giacometti - u umjetničnom paviljonu
Djela velikoga virtuoza kiparstva švicarskoga umjetnika Alberta Giacomettija, među kojima i 'Čovjek koji hoda'-  antologijska i jedna od najamblematičnijih skulptura 20. stoljeća, bit će predstavljena na izložbi u Umjetničkome paviljonu koja će zainteresiranoj publici otvoriti vrata 21. rujna ove godine.
ponedjeljak, 26. rujna 2016. – nedjelja, 11. prosinca 2016. ● Arheološki muzej, Zagreb
BLAGO SREDNJEG VIJEKA
Izložba je popraćena panoima na kojima se nalaze opisi kategorija nalaza, opći podaci o izložbi i zbirkama te opisi procesa izrade nakita. Dostupna je i engleska verzija kompjutorske animacije koja prikazuje proces izrade nakita. Autori izložbe su Andrzej Piotrowski, Magdalena Ruszkowska i Joanna Żołkowska, kustosi Odjela za srednji i novi vijek u Državnom arheološkom muzeju u Varšavi.
utorak, 4. listopada 2016. 18.00 sati – nedjelja, 23. listopada 2016. ● MSU

Izložba "Između radova" - Dino Zrnec

Izložba Prostori između radova još je jedan sjajan novi projekt apstraktno-prostornog slikarstva kojim se Zrnec bavi i koji potvrđuje privlačnost takvog promišljanja slikarstva u današnje vrijeme. Snježana Pintarić, kustosica
Dino Zrnec istaknuo se na hrvatskoj sceni svojim specifičnim položajem slikara-istraživača, autora koji preispituje osnovne postulate slikarstva kao medija, ali i muzeja kao dijela kompleksnog institucionalnog okvira za produkciju i prezentaciju umjetničkog stvaralaštva.
srijeda, 5. listopada 2016. – nedjelja, 23. listopada 2016. ● HDLU, galerija Prsten, Trg žrtava fašizma 16
Jelena Bando - Drugi: Pravi prostor
Jedinstven sustav simbola, znakova i oblika kojeg možemo nazvati i vizualnim svijetom Jelene Bando fokusiran je, i istraživački i likovno, na Drugog. Taj odnos s Drugim kojeg suvremena teorija definira kao pojam koji problematizira interakciju osobe s osobom, ali i kao problem vremenski i prostorno daljinske komunikacije među kulturama postao je glavna tema njezina stvaralaštva.
ponedjeljak, 10. listopada 2016. – četvrtak, 27. listopada 2016. ● Galerija Vladimir Filakovac, Dubrava 51a
Diana Šimek - Salsa party
Novim ciklusom “pokretnih slika” Diana Šimek nastavlja, putem medija kojim se najbolje izražava, a to je slikarstvo, priču o vlastitoj fascinaciji mogućnostima kretanja ljudskog tijela i ljepoti koju ono stvara u skladnim taktovima sinkronizirajući se s glazbom. Diana, i sama aktivna plesačica, tj. polaznica mnogih tečajeva latinoameričkih plesova, izdvajajući kao najdraži kubansku salsu, zaljubila se u strast i snagu koju taj plesni izričaj potiče u samom akteru, ali i promatraču koji prati plesni čin.
četvrtak, 13. listopada 2016. 19:00 – srijeda, 23. studenog 2016. ● muzej Mimara
Robert Kamnatnik - Sjećanja
U četvrtak, 13. listopada, u 19 sati, u Muzeju Mimara, otvara se izložba Roberta Kamnatnika 'Sjećanja / Memories'. Izložba Roberta Kamnatnika putovanje je kroz vrijeme jer u Robertu (kao i u svakome od nas) ima nešto od Coelhova Santiaga: cijeli život tražiš nešto veliko i sjajno, iza sedam mora i sedam gora, a ono je tu pokraj tebe...
četvrtak, 13. listopada 2016. – nedjelja, 8. siječnja 2017. ● Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
Ignjat Job - Vatra mediterana
Galerija Klovićevi dvori za listopad 2016. godine priprema retrospektivnu izložbu slikara Ignjata Joba, jedne od najznačajnijih figura hrvatske moderne umjetnosti. Osamdeset godina od umjetnikove smrti i devetnaest godina od posljednje retrospektive u Zagrebu izložbom želimo skrenuti pažnju na najbolje iz opusa ovoga umjetnika što je „slikao i stradavao sa slikarstvom“, opusa koji je razasut po brojnim muzejima i galerijama, ali velikim dijelom zastupljen i u privatnim zbirkama u Hrvatskoj i Srbiji.
petak, 14. listopada 2016. – petak, 4. studenog 2016. ● Galerija Događanja, Ivanićgradska 41a
Nina Kurtela - Zid
Nina Kurtela obilazi berlinske galerije i fotografira zidove. Etablirani muzeji, male komercijalne galerije ili privremeni izlagački prostori izvan popularnih umjetničkih putanja fokus su autoričinog interesa. Kao reakcija na poplavu umjetničkih sadržaja unutar kojih postoje značajne varijacije u kvaliteti, umjetnica dokumentira upravo - bijele zidove. Kurtela dosljedno obilazi brojne lokacije i bilježi njihove isječke. 
petak, 14. listopada 2016. – petak, 4. studenog 2016. ● Galerija Idealni grad, Argentinska 5
Moderato cantabile - Tisja Kljaković Braić
Do sada je održala 30-tak samostalnih izložbi, sudjelovala u 20-tak skupnih izložbi, a autorica je i knjige 'U malu je uša đava'.  Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnica. Živi i radi u Splitu. Djela joj se nalaze u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, Galeriji Sv. Krševana u Šibeniku, te u privatnim zbirkama diljem svijeta. Često radi kombiniranom tehnikom, visokog reljefa, koristeći drvo i akril.
petak, 14. listopada 2016. – četvrtak, 27. listopada 2016. ● TTF galerija, Prilaz baruna Filipovića 28 a
Ana Petrović u TTF Galeriji
Kada promatramo sliku, ona za nas predstavlja isključivo vizualnu činjenicu i dokaz nečijega djelovanja, odnosno umješnosti pri predstavljanju i vizualizaciji poznatoga ili nepoznatog svijeta. Taj svijet, naravno, nije samo svijet sazdan od oblika uzetih iz prirode ili oblikovanih po uzoru na njih, nego može biti i vizualna zabilješka čovjekovih mentalnih procesa i promišljanja općenito. Izložena platna Ane Petrović ovo su drugo. Već i kada se ovlaš djela pogledaju, uočava se kako na njima nešto piše.
ponedjeljak, 17. listopada 2016. – subota, 29. listopada 2016. ● Zagreb; Galerija VN, Ilica 163a
Natalija Škalić - Okomito na ravninama
Sve se to događa u sustavu poda i zida galerije, u ovom slučaju simboličkim ravninama s obzirom na koje će galerijski sadržaj, odnosno oblik definiran crnim letvicama kao polugom medijska izraza, ipak ostati pod pravim kutom. Galerijski prostor na taj način ponovo postaje aktivni akter Natalijina izloška, pa bi se, slijedom toga, moglo zaključiti kako se u trećem činu galerija s makete proširila u svoju realnu dimenziju.
petak, 21. listopada 2016. 19:00 – subota, 12. studenog 2016. ● Institut za suvremenu umjetnost
Small but dangers - Frlauf (Verlauf)

 Pojam preljev je osim upotrebe u likovnoj umjetnosti široko zastupljen također u geografiji, kulinarstvu i frizerstvu. Što, pak, ima frizerstvo s lijepim umjetnostima? Slično kao i anatomija, tako i frizerstvo, analizira i procjenjuje morfologiju glave, lica i konstituciju tijela, ali krajnji ciljevi sigurno su različiti.

subota, 22. listopada 2016. 17:00 ● Atelieri Žitnjak, Žitnjak 53
Dani otvorenih vrata ateliera 2016 / Žitnjačke priće
U subotu, 22. listopada, od 17 sati, održava se već tradicionalna manifestacija u Atelierima Žitnjak - 'Dani otvorenih ateliera'. Ovogodišnji  program pod nazivom 'Žitnjačke priče' bavi se specifičnom lokacijom na kojoj su smješteni Atelieri Žitnjak.U programu sudjeluju i učenici O.Š. Petruševec, te druga djeca iz naselja, posredstvom likovne radionice koju organizira umjetnik Frane Rogić.