Izložbe

 

ponedjeljak, 22. prosinca 2014. – utorak, 22. prosinca 2015. ● Hrvatski prirodoslovni muzej
Metamorfoza - san proždrljive gusjenice
Izložbu čine kombinacija preparanih leptira, fotografija, crteža te filma. Uz same prikaze ove skupine životinja i njihove važnosti u okolišu bit će prikazani neki od rezultata i akcija petnaestogodišnjih znanstvenih istraživanja djelatnika Hrvatskoga prirodoslovnoga muzeja na zaštiti ove ugrožene skupine životinja. Izložba je znanstveno – popularna, dostupna svim uzrastima, od predškolskih grupa do odraslih posjetitelja.

ponedjeljak, 29. prosinca 2014. 19:00 – nedjelja, 1. studenog 2015. ● Hrvatski prirodoslovni muzej
Zagrebačkim ulicama... Zagreb u kamenu
Izložbom se želi prikazati ono što široko prihvaćenom identitetu grada Zagreba nadodaje posve novu dimenziju stavljajući ga u kontekst suvremenog sveobuhvatnog koncepta razvoja grada: zagrebačke ulice, trgovi, fontane, javni prostori, poznate i manje poznate zgrade, eksterijeri i interijeri koji su neiscrpni izvor iz kojeg iščitavamo i brojne druge podatke pa tako i one prirodoslovne.

subota, 21. veljače 2015. – nedjelja, 10. siječnja 2016. ● Tehnički muzej
Abeceda novca
Interaktivna izložba Abeceda novca namijenjena je djeci starijoj od 8 godina, a podučava osnovama financijske pismenosti. Stoga je zanimljiva i svim generacijama posjetitelja. Izložba govori o povijesti novca, njegovoj funkciji kao sredstvu razmjene, izradi i distribuciji, o vrijednostima, različitim vrstama trgovine, siromaštvu, štednji, ulaganjima…

utorak, 5. svibnja 2015. – nedjelja, 20. rujna 2015. ● Umjetnički paviljon u Zagrebu
Auguste Rodin - Rodin u Meštrovićevu Zagrebu
Izložba Rodin u Meštrovićevom Zagrebu otvorena je u Umjetničkom paviljonu 5. svibnja 2015. Riječ je o izložbi na kojoj je slavni kipar, Auguste Rodin (1840.-1917.),  predstavljen sa 97 djela, među kojima su i ona najamblematičnija, poput remek-djela Mislilac, Poljubac, Vrata pakla i Brončano doba.

subota, 13. lipnja 2015. – utorak, 15. rujna 2015. ● Galerija Contra
Zeit der Harmonie
Grupna izložba Zeit der Harmonie okuplja četrnaest međunarodnih autora u prostoru galerije Contra stavljajući naglasak na suodnos predstavljenih umjetnika kroz prezentaciju njihovih prepoznatljivih radova. Percepcija umjetnosti unutar izložbenog prostora uvelike ovisi o kustoskom konceptu koji je prilikom organizacije ove izložbe fokusiran na pomni odabir slovenskih, hrvatskih, američkih i njemačkih umjetnika.

četvrtak, 18. lipnja 2015. – nedjelja, 6. rujna 2015. ● Moderna Galerija
U Fokusu : Georges Papazof
U fokusu - novi je ciklus studijskih izložbi u MG u kojem kustosi Moderne galerije ukazuju na posebno važna djela iz galerijskog fundusa koja nisu dovoljno ili uopće nisu poznata javnosti.

četvrtak, 2. srpnja 2015. – četvrtak, 31. prosinca 2015. ● Hrvatski prirodoslovni muzej
Životinjsko carstvo - Izložba Vatroslava Kuliša
Izložba Vatroslava Kuliša peta je u nizu izložaba (Šimunović, Filakovac, Krašković, Dolić, Milenković, Kuliš…) posvećenih akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović (1970. - 2010.) kojima Scena Amadeo i Hrvatski prirodoslovni muzej predstavljaju likovne umjetnike čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom.

srijeda, 8. srpnja 2015. u 20:00 sati – četvrtak, 10. rujna 2015. ● Gliptoteka HAZU
XII. Trijenale hrvatskoga kiparstva
Izložba prezentira radove 36 autora i samostalnu izložbu dobitnika Velike nagrade prošlog Trijenala Igora Rufa.
četvrtak, 9. srpnja 2015. u 19:00 sati – petak, 30. listopada 2015. ● Etnografski muzej (Trg Mažuranića 14)

Otvorenje gostujuće izložbe Etnografskog muzeja iz Splita Čovjek i more: ribarstvo.

Autorska izložba Čovjek i more: ribarstvo. kustosice Ivane Vuković , ukazuje na bogatstvo i ljepote Jadranskog mora i dalmatinskog prostora kroz priču o ribarstvu kao jednoj od tradicijskih grana gospodarstva čija je povijest i važnost na našim područjima od neizmjerne važnosti. Izložba progovara o važnim i recentnim temama vezanim uz mediteransko, u širem, i dalmatinsko u užem smislu, tradicijsko i suvremeno ribarstvo.
četvrtak, 9. srpnja 2015. – nedjelja, 13. rujna 2015. ● Hrvatski povijesni muzej
Lica rata
Povodom dvadesete obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza, Hrvatski povijesni muzej, tijekom ljeta 2015. godine, priredio je izložbu hrvatske ratne fotografije pod nazivom „Lica rata“. Izloženim fotografijama obuhvaćen je vremenski period od 1991. do 1995. godine, te predstavljeni događaji iz razdoblja Domovinskog rata.

petak, 10. srpnja 2015. – četvrtak, 31. prosinca 2015. ● Muzej Tortureum (Radićeva 14)
Prvi muzej torture u Hrvatskoj - Tortureum, koji sa zbirkom naprava za mučenje i egzekuciju od antičkih vremena do danas posjetitelje vodi kroz neke od najgorih oblika nasilja u povijesti.
Izložit će se više od 70 vjernih replika instrumenata i sprava, a neke od njih posjetitelji će moći isprobati, primjerice masku srama kojoj je svrha bilo javno sramoćenje i ušutkivanje, stolac za mučenje ili kuglu oko noge.
četvrtak, 23. srpnja 2015. – subota, 31. listopada 2015. ● Muzej grada Zagreba
Zoološki vrt u Zagrebu 1925-2015
Izložba prezentira mjesto i značenje Zoološkog vrta u Zagrebu tijekom povijesti duge 90 godina kao nezaobilaznu činjenicu u formiranju slike identiteta Zagreba.

petak, 14. kolovoza 2015. – nedjelja, 13. rujna 2015. ● Muzej suvremene umjetnosti
 Podizanje zavjese: Srednjoeuropske arhitektonske mreže
U središtu izložbe i istraživačkog projekta važnost je arhitektonskih mreža, a unutar kojih su se formirale važne osobnosti, kao što su Drago Ibler, Lucjan Korngold, Adolf Loos, Juraj Neidhardt , Elemér Zalotay, te profesionalne mreže (Radna grupa Zagreb, Danska Grupa ili Arbeitsgruppe 4) koje su radile na razvoju i širenju modernizma u Srednjoj Europi 20. stoljeća.

četvrtak, 27. kolovoza 2015. – nedjelja, 20. rujna 2015. ● Galerija Prozori
Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo: Svaka revolucija je bacanje kocke, Zagreb 911 - 914
Izložbu grafičkih partitura za dvadeset prozora Galerije Prozori otvara performans na opružnoj muzičkoj kutiji Šahtofon DB Indoša za dvoje izvođača i vrpca njegove kolažne partiture koja se proteže 26,44 metara duž prednjeg prozorskog niza Galerije. Vrpcu je prilagođena arhitekturi međuprostora, blankovima između prozora za čitanje partiture na podijeljenjim staklenim ekranima uz bočno kretanje izvana.

subota, 29. kolovoza 2015. – nedjelja, 13. rujna 2015. ● Studio Moderne galerije Josip Račić, Margaretska 3
Izložba u povodu Festivala svjetske književnosti
U povodu trećeg Festivala svjetske književnosti, Moderna galerija i nakladnička kuća Fraktura priređuju izložbu crteža i slika nastalih prema književnim motivima.

subota, 5. rujna 2015. – subota, 12. rujna 2015. ● Muzej suvremene umjetnosti
Umjetnik na odmoru 2015. i izložba Gorgona
Njih trinaestero, koji su ove godine ljetovali u Poreču u hotelima tvrtke Valamar Riviera d.d., aktivni su predstavnici neoavangardnih pokreta, upravo onih koji su, da (u duhu vremena koje je obilježilo njihovu umjetničku inicijaciju) parafraziramo čuvenu Marxovu 11. tezu o Feuerbachu, ne samo svijet različito interpretirali, nego ga i mijenjali.

utorak, 8. rujna 2015. – nedjelja, 20. rujna 2015. ● HDLU, Trg žrtava fašizma 16
Ascesis: Francisca Benedetti
Izlošci su radovi geometrijske apstrakcije koja predstavlja radikalno utjelovljenje skromnosti. Priroda je takve apstrakcije romantična, a strast u njenim djelima je strast za beskonačnim. Svojim djelima, Francisca Benedetti majstorski nam pruža uvid u vlastite vječnosti.

utorak, 15. rujna 2015. – nedjelja, 4. listopada 2015. ● Muzej suvremene umjetnosti
Zlatan Vehabović: Temelji u blatu / Foundations in Mud
Ne treba biti umjetnički stručnjak da bi primijetili da slike Vehabovića prikazuju jedan osobiti skup motiva. Napuštene kuće, skloništa u šumi, djeca u igri, nasukani kitovi, sante leda, čamci izvučeni na kopno, šatori u divljini, ljudske figure bez lica... samo su neki od prizora koji se gotovo opsesivno pojavljuju u njegovom slikarstvu.

četvrtak, 24. rujna 2015. – nedjelja, 4. listopada 2015. ● Gornji grad
Na Gornjem gradu / Gričevanje
Device_art, Space Festival i Galerija Klovićevi dvoriKombinacija koncerata i partyja, robotičkih performansa, izložbi i DIY radionica za djecu i odrasle.