Izložbe

 

ponedjeljak, 22. prosinca 2014. – utorak, 22. prosinca 2015. ● Hrvatski prirodoslovni muzej
Metamorfoza - san proždrljive gusjenice
Izložbu čine kombinacija preparanih leptira, fotografija, crteža te filma. Uz same prikaze ove skupine životinja i njihove važnosti u okolišu bit će prikazani neki od rezultata i akcija petnaestogodišnjih znanstvenih istraživanja djelatnika Hrvatskoga prirodoslovnoga muzeja na zaštiti ove ugrožene skupine životinja. Izložba je znanstveno – popularna, dostupna svim uzrastima, od predškolskih grupa do odraslih posjetitelja.

ponedjeljak, 29. prosinca 2014. 19:00 – nedjelja, 1. studenog 2015. ● Hrvatski prirodoslovni muzej
Zagrebačkim ulicama... Zagreb u kamenu
Izložbom se želi prikazati ono što široko prihvaćenom identitetu grada Zagreba nadodaje posve novu dimenziju stavljajući ga u kontekst suvremenog sveobuhvatnog koncepta razvoja grada: zagrebačke ulice, trgovi, fontane, javni prostori, poznate i manje poznate zgrade, eksterijeri i interijeri koji su neiscrpni izvor iz kojeg iščitavamo i brojne druge podatke pa tako i one prirodoslovne.

petak, 30. siječnja 2015. – nedjelja, 23. kolovoza 2015. ● Muzej za umjetnost i obrt
Ida Blažičko: Topologija beskraja
Ida Blažičko posjetiteljima je ponudila smisaono i doživljajno artikuliranu organičku dijalektiku koja se ostvaruje kroz pomicanje granica između unutrašnjeg i vanjskog, volumena i prostora – muzeja oko nas i svjetova u nama.

subota, 21. veljače 2015. – nedjelja, 10. siječnja 2016. ● Tehnički muzej
Abeceda novca
Interaktivna izložba Abeceda novca namijenjena je djeci starijoj od 8 godina, a podučava osnovama financijske pismenosti. Stoga je zanimljiva i svim generacijama posjetitelja. Izložba govori o povijesti novca, njegovoj funkciji kao sredstvu razmjene, izradi i distribuciji, o vrijednostima, različitim vrstama trgovine, siromaštvu, štednji, ulaganjima…

utorak, 24. ožujka 2015. – nedjelja, 16. kolovoza 2015. ● Arheološki muzej
Sjeverni Iberi: život, smrt i ritual s druge strane Pirineja
Izložba Sjeverni Iberi: život, smrt i ritual s druge strane Pirineja uključuje reprezentativne primjerke artefakata koje su rabili antički Iberi, posebice oni koji su obitavali na sjeveroistoku Iberskog poluotoka.
Na izložbi će biti prikazano preko 200 predmeta s pratećim tekstovima i audiovizualnim sadržajima, među kojima su i neki koji će ovom prigodom prvi put biti predstavljeni javnosti.
petak, 17. travnja 2015. – nedjelja, 23. kolovoza 2015. ● Muzej za umjetnost i obrt
Herman Bollé - graditelj hrvatske metropole
Ovogodišnja 135. obljetnica Muzeja za umjetnost i obrt, poklopila se s 170. godišnjicom rođenja Hermana Bolléa i Izidora Kršnjavog, važnih nositelja kulturno-umjetničke obnove Hrvatske krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Kroz sinergijsko djelovanje Muzeja za umjetnost i obrt (1880.) i Obrtne škole (1882.) oni su postavili temelje razvoja obrtno-umjetničkog obrazovanja u Zagrebu i Hrvatskoj.

srijeda, 22. travnja 2015. – nedjelja, 16. kolovoza 2015. ● Zagrebački velesajam, Avenija Dubrovnik 15
Leonardo da Vinci - genij i njegovi izum
Izložba Leonardo da Vinci - genij i njegovi izumi - slavi univerzalnog genija Leonarda da Vincija kao izumitelja, inženjera, znanstvenika, anatomista, arhitekta, kipara, filozofa i, na kraju ali ne manje važno, renesansnog umjetnika.

utorak, 5. svibnja 2015. – nedjelja, 20. rujna 2015. ● Umjetnički paviljon u Zagrebu
Auguste Rodin - Rodin u Meštrovićevu Zagrebu
Izložba Rodin u Meštrovićevom Zagrebu otvorena je u Umjetničkom paviljonu 5. svibnja 2015. Riječ je o izložbi na kojoj je slavni kipar, Auguste Rodin (1840.-1917.),  predstavljen sa 97 djela, među kojima su i ona najamblematičnija, poput remek-djela Mislilac, Poljubac, Vrata pakla i Brončano doba.

četvrtak, 2. srpnja 2015. – četvrtak, 31. prosinca 2015. ● Hrvatski prirodoslovni muzej
Životinjsko carstvo - Izložba Vatroslava Kuliša
Izložba Vatroslava Kuliša peta je u nizu izložaba (Šimunović, Filakovac, Krašković, Dolić, Milenković, Kuliš…) posvećenih akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović (1970. - 2010.) kojima Scena Amadeo i Hrvatski prirodoslovni muzej predstavljaju likovne umjetnike čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom.

utorak, 7. srpnja 2015. u 19:00 sati – utorak, 1. rujna 2015. ● Galerija Oris Kuća arhitekture

Otvorenje izložbe Continuity of Modernity.

Izložba Continuity of Modernity predstavlja presjek hrvatske arhitekture od razdoblja Moderne do 2010 godine. Prvi put je prikazana 2007. godine u Beču, a tijekom godina je dopunjavana i prikazivana u brojnim europskim gradovima. Svoj put promoviranja arhitekture izložba će završiti u Zagrebu u Oris Kući arhitekture gdje će provesti ljeto 2015., omogućivši publici još jedan susret s najboljim djelima hrvatske arhitekture 20. i početka 21. stoljeća.

 

srijeda, 8. srpnja 2015. u 20:00 sati – četvrtak, 10. rujna 2015. ● Gliptoteka HAZU
XII. Trijenale hrvatskoga kiparstva
Izložba prezentira radove 36 autora i samostalnu izložbu dobitnika Velike nagrade prošlog Trijenala Igora Rufa.
četvrtak, 9. srpnja 2015. u 19:00 sati – petak, 30. listopada 2015. ● Etnografski muzej (Trg Mažuranića 14)

Otvorenje gostujuće izložbe Etnografskog muzeja iz Splita Čovjek i more: ribarstvo.

Autorska izložba Čovjek i more: ribarstvo. kustosice Ivane Vuković , ukazuje na bogatstvo i ljepote Jadranskog mora i dalmatinskog prostora kroz priču o ribarstvu kao jednoj od tradicijskih grana gospodarstva čija je povijest i važnost na našim područjima od neizmjerne važnosti. Izložba progovara o važnim i recentnim temama vezanim uz mediteransko, u širem, i dalmatinsko u užem smislu, tradicijsko i suvremeno ribarstvo.
petak, 10. srpnja 2015. – četvrtak, 31. prosinca 2015. ● Muzej Tortureum (Radićeva 14)
Prvi muzej torture u Hrvatskoj - Tortureum, koji sa zbirkom naprava za mučenje i egzekuciju od antičkih vremena do danas posjetitelje vodi kroz neke od najgorih oblika nasilja u povijesti.
Izložit će se više od 70 vjernih replika instrumenata i sprava, a neke od njih posjetitelji će moći isprobati, primjerice masku srama kojoj je svrha bilo javno sramoćenje i ušutkivanje, stolac za mučenje ili kuglu oko noge.
srijeda, 15. srpnja 2015. – nedjelja, 30. kolovoza 2015. ● Etnografski muzej
Baština Dubrovačko - neretvanske županije
Izložba tematski prati 49. međunarodnu smotru folklora posvećenu baštini Dubrovačko-neretvanske županije. Odabrani predmeti iz muzejskih zbirki vezani uz glazbu i ples, kićenje, svilarstvo i svečano odijevanje, primjeri su prožimanja urbanog i ruralnog bogatstva ovih krajeva, sjedinjeni u prepoznatljivoj kulturnoj baštini šire okolice grada Dubrovnika.